ПАРЄ заявила про

ПАРЄ заявила про "системні недоліки" виборів у Білорусі

Укрінформ
Парламентська Асамблея Ради Європи назвала парламентські вибори в Білорусі «ефективними», але вказала, що системні недоліки, які обмежують політичні права та основні свободи залишилися.

Про це йдеться в оприлюдненій прес-службою ПАРЄ заяві, що є у розпорядженні Укрінформу.

«Законодавчі вибори 11 вересня (у Білорусі) були організовані ефективно і з відчутними зусиллями у вирішенні деяких давніх проблем, але лишилася низка системних недоліків. Такого висновку дійшли міжнародні спостерігачі, які й викладають його у даній заяві», - йдеться у документі.

На думку міжнародних спостерігачів, нормативно-правова база Білорусі «обмежує політичні права і основні свободи, які трактуються занадто вузько». «Висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ не дозволило виборцям зробити усвідомлений вибір і, незважаючи на загальне збільшення кількості кандидатів, а також присутність багатьох опозиційних кандидатів, не створило належної видимості», - йдеться в заяві.

Адміністрація, що опікувалася виборами, продемонструвала привітне відношення до міжнародних спостерігачів, проте, склад виборчих комісій не був плюралістичний, що й похитнуло упевненість в їх незалежності. «Незважаючи на конструктивні зусилля влади, механізм дострокового голосування, підрахунку голосів і підбиття підсумків залишилися затьмарені численними процедурними порушеннями і страждали від нестачі прозорості», - дійшли висновку спостерігачі.

У ПАРЄ висловили сподівання, що білоруська влада продовжуватиме демократичні процеси. В Асамблеї наголосили, що попри перші кроки, вжиті владою, конституційна і правова база не повною мірою гарантує проведення виборів відповідно до зобов'язань ОБСЄ та інших міжнародних зобов'язань і відповідно до світових стандартів. Ряд важливих рекомендацій, розроблених давно Венеціанською комісією Ради Європи БДІПЛ/ОБСЄ, досі не враховані і відповідно виборча система не зазнала реформування.

«Білорусь, як європейська країна, потребує справжньої конкурентної політичної системи, щоб повною мірою реалізувати свій демократичний потенціал», - заявила глава делегації ПАРЄ Гізела Вурм (Австрія, Соціалісти). За її словами, вкрай важливо негайно розпочати необхідні реформи нормативно-правової бази, щоб дозволити створення демократичної стабільності, а ПАРЄ і Венеціанська комісія готові співпрацювати з Білоруссю.

На дамку фахівців ПАРЄ, багато місцевих органів влади виконували доручення ЦВК щодо забезпечення більш широких можливостей для усіх кандидатів  у громадських місцях. «Як правило, кандидати мали можливість вільно проводити агітацію відповідно до закону, разом з тим, багато хто з них вирішив утриматися від цього, вносячи певну апатію серед виборців», - йдеться у документі.

Під час передвиборчої кампанії програми новин, які транслюються державними ЗМІ були в основному присвячені діяльності президента та інших представників держави, а також політичним заявам голови ЦВК. У той же час, висвітлення в ЗМІ діяльності передвиборчої кампанії інших кандидатів було або відсутнім, або обмежувалося короткими промовами у записі. Такий підхід обмежив доступ виборців до інформації про кандидатів, вважають в ПАРЄ.

Виборчий реєстр оновлювався виборчими комісіями на основі даних, представлених місцевими органами влади. Відсутність централізованого реєстру виборців та даних щодо запобігання чисельних реєстрацій у поєднанні з надмірністю дозвільної системи реєстрації виборців в день виборів призвели до відсутності гарантій захисту від багаторазового голосування.

У ПАРЄ також похвалили ЦВК Білорусі за її прихильне відношення до міжнародних спостерігачів. Зокрема, зазначили у асамблеї, на виборах були присутні 827 міжнародних та більше 32 тис місцевих спостерігачів.

 Раніше Євросоюз та США розкритикували Білорусь у зв’язку із невирішенням ключових проблемних питань, які виявилися під час проведення парламентських виборів 11 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня у Білорусі пройшли чергові парламентські вибори. За даними білоруської влади, до парламенту республіки уперше за багато років увійдуть представники опозиції, зокрема Анна Конопацька, член опозиційної Об'єднаної громадянської партії, та незалежний кандидат Олена Анісім, яка має зв'язки з опозицією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-