Європейські та українські експерти поговорили про боротьбу з корупцією

Європейські та українські експерти поговорили про боротьбу з корупцією

Укрінформ
Українське суспільство намагається боротися з корупцією і досягло певних успіхів на цьому шляху, але проблем ще залишається багато, так само як і в реальному проведенні в життя економічних реформ.

Ці теми стали головними під час проведеного в четвер ввечері в Берліні у представництві Європейської Комісії в ФРН засідання за круглим столом «Економічна стабілізація та боротьба з корупцією в Україні» в рамках традиційного «Київського діалогу», передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Ми можемо давати поради, допомагати, але політика робиться в Україні», - зазначив директор Німецької консультативної групи по Україні Рікардо Джуччі, додавши при цьому, що Україна зробила важливі кроки на шляху реформ.

Учасники зазначили, що економічні реформи хоч і йдуть, але динаміка їх все ще досить повільна. До основних досягнень з початку 2015 року вони відносять підвищення цін на енергоносії у відповідь на вимогу МВФ, закон про відповідальність банків у разі банкрутства, введення електронної системи державних закупівель, а також ряд заходів з дерегуляції ділового клімату та сприяння транспарентності.

«Одними адміністративними заходами стабілізації макроекономічної ситуації не обійтися, для розвитку економіки потрібні інвестиції. Гроші міжнародних організацій не допоможуть країні розвиватися, але вони дають сигнал інвесторам. Війна на сході країни – важке випробування, але й шанс для зміни економічної структури, яка в регіоні ефективною не була», - підкреслив віце-президент Національного банку України Дмитро Сологуб.

Про те, як просувається реформа державних закупівель при Національній раді реформ України, як діє система ProZorro розповіла її координатор Христина Гуцалова. Вона підкреслила, що ProZorro «прагне докорінно змінити сформовану систему». Однак, застерегла вона, будь-яка позитивна ініціатива, яка довела свою ефективність, може бути перевернута з ніг на голову, якщо потрапить у руки олігархів.

Керівник Групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер поділяє таку думку. За його словами, всім ясно, що «корупція є однією з найбільших системних проблем України», яка серйозно гальмує її економічний розвиток.

«Якщо не вийде її побороти, реформувати судову систему, західні інвестицій в Україну не підуть», - застеріг він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-