Президент Палестини був агентом КДБ – The New York Times

Президент Палестини був агентом КДБ – The New York Times

Укрінформ
Ізраїль опублікував документ з "архіву Мітрохіна", згідно з яким президент Палестинської автономії Махмуд Аббас був у списку агентів КДБ 1983 року.

Про це повідомляє The New York Times

"Махмуд Аббас, президент Палестинської автономії, і президент Володимир Путін можуть мати більше спільного, ніж зацікавленість у близькосхідних мирних переговорах. Відповідно до нововиявленого радянського документа, пан Аббас, можливо, теж колись працював на КДБ", - йдеться у статті.

Оприлюднений документ походить з "архіву Мітрохіна" - потужного витоку секретних даних після розвалу Радянського Союзу, переданого британській розвідці екс-архівістом КДБ Василем Мітрохіним. Наразі цей архів зберігається у Кембріджському університеті й був відкритий для громадськості два роки тому.

Згідно з документом, Махмуд Аббас значиться у списку радянських агентів 1983 року як агент КДБ під кодовою назвою "Крот".

Палестинські чиновники назвали це викриття спробою підірвати позиції Аббаса, коли він бореться з інакомисленням в країні і шукає підтримки за кордоном, та оббрехати його. На їхню думку, Аббасу не було ніякої необхідності бути радянським агентом, тому що Організація звільнення Палестини в той час відкрито працювала з Москвою.

Дослідники з Інституту Трумена в Єврейському університеті в Єрусалимі, які виявили і розкрили згадуваний радянський документ, Гідеон Ремез та Ізабелла Гінор вважають, що він має не просто історичну цікавість, адже в той час Путін також працював у КДБ.

"Ми думали, що це важливо зараз в контексті російської спроби організувати зустріч на вищому рівні між Аббасом і Нетаньягу, особливо через спільне минуле Аббаса з Путіним у КДБ", - сказав Ремез.

Його колега зазначила, що вплив Росії на Аббаса може бути актуальним. "Ми не знаємо, що сталося пізніше, і чи продовжив Абу Мазен (інше ім'я Аббаса. - Ред.) свою службу або роботу для Совєтів, - уточнила вона. - Але тепер, коли він є главою Палестинської адміністрації, це може стати засобом тиску на нього".

Дослідники визнають, що цей документ нічого не говорить про те, як і коли Аббас був прийнятий у КДБ, що він зробив для нього, чи платили йому і як довго він залишався агентом. Водночас вони зазначають, що Михайло Богданов - заступник міністра закордонних справ Росії, який останніми днями "курсував" між ізраїльським і палестинським лідерами, - служив у Дамаску у 1983-89 і 1991-94 роках. "Ми не можемо сказати, що він був безпосередньо пов'язаний з Аббасом у той час, але ми припускаємо, що, принаймні, він знав про це протягом довгого часу, адже він є експертом з Близького Сходу", - сказав Ремез.

Він також наголосив, що оприлюдненням документа вони не намагалися "підрізати" Аббаса і насправді виступають за переговори з палестинцями - але не під егідою росіян. "Це не є доброю ідеєю по суті, тому ми вирішили, що прийшов час опублікувати це викриття", - підсумував дослідник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-