Акіль Аід Більтаджі, мер Амману
Йорданія - перша і поки що єдина серед арабських країн, де є вулиця Тараса Шевченка
07.09.2016 09:00

- Вулиця Тараса Шевченка в Аммані дуже відома, оскільки розміщена по ходу дороги, що веде від аеропорту. Всі, хто їде з аеропорту, проїздять цю вулицю, бачать будівлю українського посольства. Парк українсько-йорданської дружби також розміщений на вулиці Тараса Шевченка, на її розі. Це місце приваблює своєю красою, звичайно, користується популярністю серед української спільноти.

- Розкажіть, будь-ласка, чим живе нині українська спільнота в Йорданії?

- Українська спільнота в Йорданії нараховує близько п'яти тисяч людей. Хтось приїхав сюди ще за часів СРСР, зараз у Йорданії вже народилися їхні онуки. Найчастіше, йорданські студенти, навчаючись в Україні, одружуються з українками, повертаються вже з сім'ями. Таким чином збільшується українська діаспора в Йорданії. Крім того, частина йорданців після навчання лишається жити в Україні. Йорданська діаспора в Україні нині нараховує сім тисяч людей.

Як тільки українці пускають коріння в інших країнах, вони одразу об'єднуються, починають будувати церкву, ставлять пам'ятник Шевченку

Колись мені розповіли, що як тільки українці пускають коріння в інших країнах, то вони одразу об'єднуються, починають будувати церкву, ставлять пам'ятник Тарасу Шевченку, організовують музеї, спільно відзначають свята, тощо. Так і є, українці в Йорданії дуже дружні. Зі свого боку ми радо сприяємо діяльності української спільноти. Ось, наприклад, до 25-річчя, «срібного ювілею» української незалежності цього року в Аммані пройшли дуже цікаві заходи. Академічний оркестр народних інструментів "Веселі Галичани" Тернопільської обласної філармонії виступав у амманському амфітеатрі, в готелі Marriott пройшли урочистості до Дня незалежності. В найближчих планах відкриття Українського дому, на базі якого буде створено вокально-танцювальний дитячий колектив.

- Туризм - це індустрія, яка найбільш стрімко розвивається не лише в Йорданії, а й у всьому світі. Більше мільярда людей постійно подорожують. У багатьох розвинених країнах світу рівень ВВП залежить від туризму. Серед них Іспанія, Франція, Італія, Британія. У Йорданії ця частка складає 30%, фактично третина від ВВП. Окрім того, подорожуючі в інші країни люди повертаються і привозять додому частинку іншого життя, нові враження, знання, які можуть втілювати у себе вдома. Туризм дуже важливий, оскільки розширює коло друзів. Люди починають розуміти, хто є хто, чого хоче, чого прагне, як здобув те, що має. Це міст між культурами.

Так само Йорданії є багато що запропонувати іноземцям, українцям зокрема. Наприклад, у плані релігійного туризму, для християн насамперед цікаві місто Петра, що в долині Арава, греко-римське місто Джераш. Нині між Йорданією та Україною існує щоденне пряме авіасполучення. Ми маємо намір збільшити кількість рейсів, вестимемо переговори з цього приводу з Королівськими Йорданськими авіалініями. Як мені відомо, квитки на існуючі рейси продаються дуже жваво, і вільних місць немає.

- Що порадите українцям для успішного розвитку туристичної галузі?

Зараз сприятливий час глобально виходити на світовий туристичний ринок - Україні в цілому й Києву зокрема

- Під час нещодавнього візиту до України докладно обговорювали це питання з мером Києва Володимиром Кличком. Зокрема, йшлося про те, як розвивати Київ, перетворити його на місце туристичного паломництва. Я займаюся туризмом, індустрією подорожей все своє життя, добре знаюся на технічних деталях процесу, тому можу з впевненістю сказати, що Київ на вірному шляху: збільшується кількість привабливих для туристів подій, відновлюються туристичні об'єкти, модернізується комунальна сфера. Про елементи середовища слід сказати окремо: ваші парки, річки, озера, музеї, церкви, старі будівлі. Все це приваблює туристів. Зараз сприятливий час виходити глобально на світовий туристичний ринок, як Україні в цілому, так і Києву зокрема.

На цьому шляху слід спочатку цей ринок вивчити, визначити, хто зацікавлений, приїхати та насолодитися красою Києва, його давньою історією, славним сьогоденням. Тут є все і для відвідувачів зі значним бюджетом (готелі світового рівня, ресторани тощо), й для бюджетного відпочинку. Впевнений, що якщо лиш перерахувати все, що можна побачити в Києві, люди і в Західній Європі, і в США, і на Близькому Сході зацікавляться і приїдуть. Вони віддають перевагу Стамбулу, але все те саме вони можуть отримати в Києві.

Наприклад, бренд «Київ», де є насолоди і розваги на всі смаки, де чудові ресторани з їжею на будь-який смак. Українська столиця безпечна, чиста, тут немає загрози захворювань. Це беззаперечні переваги.

Будь-що, що шукає турист, у вас є. А у гастрономічному плані тут представлений весь світ: вина з усіх куточків світу в меню, продукти доставляють навіть з Австралії, Нової Зеландії, Франції, Сполучених Штатів.

Інше завдання - навчити людей, як бути ефективними туроператорами, ресепшіоністами, гідами, навіть покоївками, розробити чудові денні та нічні екскурсії.

Ще така деталь. Кожен другий турист, відвідувач Києва, - меломан. Подорожі для музикантів, меломанів - це окремий привабливий напрямок. Музичні події в поєднанні з цікавим нічним життям приваблять молодь.

- Пане мер, ви вперше відвідали Київ. Що вас найбільше вразило?

- Київ - це абсолютно незвичайне місто, не схоже на жодне з тих, які ми звикли бачити в країнах Арабського світу, на Близькому Сході. Воно відрізняється у всьому. Київ - чистий, дружній, гарний, цікавий. Живучи тут, важко оцінити, які значні ресурси тут зосереджені: людські, природні та культурні. Ви не усвідомлюєте, яким багатством володієте. Це потрібно продемонструвати усьому світові.

ТУРИЗМ ПО-ЙОРДАНСЬКИ: СПА НА МІСЯЦІ

Амман відомий ретельним збереженням археологічних пам'яток, вмілим поєднанням старовини та сучасності. Зокрема, в самому центрі міста розміщений амфітеатр, який не музей, а діюча культурна установа. Як вдається знайти гармонію і компроміс між необхідністю розвитку міста і охороною його самобутньої спадщини?

Йорданія - місце на Землі, найбільш наближене і подібне до поверхні Місяця

- У цьому питанні слід не намагатися копіювати когось, а шукати свої унікальні як історичні, так і сучасні моменти. Не потрібно копіювати, варто шукати щось відмінне, унікальне. Туристи хочуть бачити щось незвичне, не схоже на те, що вони бачать удома. Наприклад, серед наших визначних місць - руїни греко-римських споруд у пустельній місцевості. Ви не знайдете цього більше ніде у світі. Та, окрім того, Йорданія - найбільший у світі природний спа-курорт. Літо м'яке, навіть у найспекотнішу пору, оскільки сонячні промені проходять через природні атмосферні фільтри, а найнижча точка - близько 500 метрів нижче рівня моря. Наповненість повітря киснем на 10% вища, ніж, наприклад, в Україні. Вода дуже солона, наповнена мінералами, має унікальні цілющі властивості. Це унікальне місце на землі, єдине, де поєднані такі особливості та такі визначні місця. На цьому і зосереджуємося.

Колись Джеймс Ірвін, який у складі команди місячного модуля «Апполон-15» здійснив посадку на Місяць, після своєї видатної подорожі відвідав Йорданію. Я зустрічався з ним, і він сказав, що Йорданія - це місце на Землі, яке найбільш наближене і подібне до поверхні Місяця. Це ще одна унікальність, особливість.

Ви також маєте безліч унікальностей у різних сферах. Наприклад, опера, спортивні події, природні особливості. Окреме слово про водні ресурси, що не може не вразити жодного з йорданців, які фактично живуть у пустельній місцевості, де цінується кожна крапля води. В цьому плані я б радив перейняти досвід Таїланду чи Франції та навчитися у них організації нічних круїзів, з музикою на борту, зі смачною вечерею.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-