У Гонконзі почалися вибори

У Гонконзі почалися вибори

Укрінформ
Хоча партій в загальноприйнятому розумінні в спеціальному адміністративному районі КНР немає, суперництво обіцяє бути гострим.

Вибори в законодавчі збори міста проводяться вперше з часу масових протестів 2014 року, зазначає BBC.

Боротьбу ведуть три групи кандидатів: пропекінські лоялісти, які представляють значною мірою інтереси бізнесу, традиційні демократи і так звані локалісти, які також виступають за розширення громадянських прав і свобод, але з наголосом на розширення автономії аж до незалежності.

Законодавчі збори у складі 70 депутатів приймають місцеві закони і затверджують бюджет, але наділений великими повноваженнями головний міністр адміністрації міста обирається комітетом вибірників, яких призначає Пекін переважно з представників місцевої ділової еліти.

На думку спостерігачів, результати голосування багато в чому визначать, чи піде нинішній градоначальник Лян Чжэньін на другий п'ятирічний строк у березні наступного року.

У вересні-жовтні 2014 року демократичний рух Occupy проводив масові акції з вимогою його відставки і прямих виборів глави виконавчої влади.

Половина депутатів обирається від мажоритарних округів, 30 осіб від професійних груп і ще п'ятеро - громадянами, які не входять в жодну з цих груп. В результаті застосування цієї складної системи 30 депутатів обирають 239724 з приблизно 3,7 млн повнолітніх громадян.

Голосування почалося о 07:30 ранку за місцевим часом (23:30 3 вересня за Грінвичем) і триватиме 15 годин.

Гонконг з 1842 року перебував під британською юрисдикцією, після його передачі КНР в 1997 році отримав статус спеціального району в рамках принципу "Одна країна - дві системи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-