З Росії за 3 роки через фірми-одноденки вивели 1,2 трлн рублів

З Росії за 3 роки через фірми-одноденки вивели 1,2 трлн рублів

Укрінформ
Рахункова палата РФ оцінила масштаб незаконного виведення капіталу через фіктивні експортно-імпортні операції в 2013-2015 роках в 1,2 трлн руб.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Рахункова палата дійшла висновку, що чинне законодавство не забезпечує здійснення повноцінного валютного контролю і припинення протиправного виведення капіталів з Російської Федерації. Відповідальність за порушення у сфері валютного контролю не відповідає тяжкості скоєного правопорушення і сприяє подальшому виведенню капіталів.

Зокрема, Митна служба (ФМС) за минулі три роки порушила і передала в Росфіннагляд 17 тис. 374 справи про правопорушення у сфері валютного контролю і регулювання. Росфіннагляд наклав на порушників 663,4 млрд руб. штрафів, а до бюджету надійшло в результаті всього 3 млн руб., або 0,0005% суми виявлених порушень, фіксує Рахункова палата. При цьому частину стягнутих судом коштів було повернуто компаніям.

Як зазначається, нерідко притягати до відповідальності за незаконне вивезення капіталу стає нікого: дедалі частіше виявляються порушення, строк давності притягнення до відповідальності яких закінчився. У 2013 р. таких випадків було 7,4%, а в 2015 р. - вже третина, порахували аудитори.

При цьому так само послідовно скорочується кількість перевірок дотримання валютного законодавства, скаржиться Рахункова палата. Зокрема, в 2013 р. перевірили лише 6% від усіх зовнішньоекономічних угод, у 2014 р. - 5,6%, у 2015 р. - лише 4,1%. Засуджено за незаконне виведення капіталу в 2013 р. було троє людей, у 2014 р. - троє людей, у 2015 р. - восьмеро, при цьому п'ятеро були звільнені за амністією, підрахувала Рахункова палата.

Вона і раніше критикувала Росфіннагляд: через урізаний функціонал ця служба могла лише виписувати штрафи на основі перевірок, які провели ФМС і податкова служба (ФПС). При цьому частка безперспективного боргу у ФМС сягає 99,9%, у ФПС - 80,3%, повідомляли держаудитори. У лютому 2016 р. Росфіннагляд було ліквідовано; тепер ФМС і ФПС штрафи виписують самі.

Через фірми-одноденки гроші виводяться за кордон за фіктивними контрактами, після чого ці фірми кидають або перереєстровують. Підприємцеві простіше зареєструвати нову компанію, ніж платити штраф. Незначний статутний капітал для ТОВ - 10 тис. руб. - дає змогу одній фізичній особі реєструвати практично необмежену кількість компаній у різних регіонах, при цьому особа несе відповідальність тільки у розмірі статутного капіталу, зазначив аудитор Сергій Штогрін. Він наводить приклад підприємця, який заснував 1243 фірми, через які за три роки було незаконно виведено з країни 0,5 млрд руб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-