В Раді Європи визначили долю зниклих безвісти головним пріоритетом

В Раді Європи визначили долю зниклих безвісти головним пріоритетом

Укрінформ
У Раді Європи вважають, що з’ясування долі зниклих безвісти і жертв насильницьких зникнень має стати пріоритетним завданням відповідних урядів.

Про це йдеться в останній статті комісара Ради Європи з прав людини Нільса Мужнієкса, оприлюдненій у щоденнику прав людини.

«З огляду на серйозність порушень прав людини, з'ясування долі зниклих безвісти і жертв насильницьких зникнень має бути пріоритетним питанням для відповідних урядів, особливо з огляду на те, що це завдання все важче вирішувати в міру того, як спливає час», - підкреслив Мужнієкс.

За його словами, участь міжнародних та європейських представників, в тому числі Європейського Союзу і Ради Європи, має вкрай важливе значення для питань правосуддя перехідного періоду і для надання допомоги відповідним державам. Крім того, вважає Нільс Мужнієкс, національні правозахисні організації мають проявляти більшу активність з питань, пов'язаних зі справами зниклих безвісти і з насильницькими зникненнями, зокрема, щодо виконання постанов Європейського суду з прав людини.

«Держави повинні вдосконалювати судові механізми, зокрема, визначаючи насильницькі зникнення як злочин в національному праві та за допомогою ратифікації Конвенції ООН для захисту всіх осіб від насильницьких зникнень», - зауважив Нільс Мужнієкс.

Крім того, на його думку, співробітники правоохоронних органів, судді й адвокати повинні отримувати підготовку з питань важливості боротьби з безкарністю, а також щодо стандартів, юридичних обов'язків і ефективної практики, пов'язаної зі справами про насильницькі зникнення. Застосування принципу універсальної юрисдикції до міжнародних злочинів може розглядатися і в зв'язку зі справами про насильницькі зникнення, оскільки це може допомогти встановити і покарати осіб, які здійснювали цей злочин, а також допомогти виявити останки, додав він.

Комісар Ради Європи з прав людини також нагадав про цілий спектр позасудових механізмів, які могли б бути створені. «Наприклад, система доповідей про справи зниклих безвісти осіб і насильницькі зникнення, і система перевірки таких доповідей можуть бути створені на національному рівні», - зауважив він.

За його словами, картографія масових поховань і ексгумація решток вимагають тісної співпраці між різними учасниками, включаючи родини жертв, місцеві спільноти, судові та правоохоронні органи, а також організації громадянського суспільства. «Замість того, щоб заявляти про смерть своїх родичів, сім'ї зниклих безвісти і насильно зниклих осіб повинні отримувати посвідчення про відсутність цих осіб», - переконаний єврокомісар.

На його думку, міжнародне співтовариство повинне робити більше для того, щоб нарощувати потенціал і експертизу правозахисних неурядових організацій, що діють в цій галузі. У той же час, правозахисники повинні і далі взаємодіяти і обмінюватися досвідом в зв'язку з цим, допомагати один одному в роботі у справах зниклих без вісті і насильно зниклих осіб.

Раніше у липні в Страсбурзі офіс комісара Ради Європи з прав людини оприлюднив доповідь про гуманітарну ситуацію в Донецькій області за результатами березневої поїздки Нільса Мужнієкса на схід України.

У МЗС України ознайомилися з доповіддю комісара Ради Європи з прав людини Нільса Мужнієкса та поділили занепокоєння комісара долею мільйонів українців, які перебувають на окупованій російсько-терористичними силами території Донбасу, та стійкою тенденцією до погіршення правозахисної та гуманітарної ситуації в даному регіоні. Окрему увагу у зовнішньополітичному відомстві звернули на інформацію про застосування тортур, неналежного поводження, інших видів насильства до утримуваних осіб «по обидва боки від контактної лінії» та заявили про готовність продовжити співпрацю з Офісом комісара у сфері боротьби з безкарністю, реабілітації жертв порушень прав людини та розшуку зниклих осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-