Берлін - за нову угоду із роззброєння в Європі

Берлін - за нову угоду із роззброєння в Європі

Укрінформ
Уряд підтримує ініціативу свого міністра, глави МЗС ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра щодо розроблення нової концепції роззброєння і контролю над озброєннями в Європі.

Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині, заявила в п'ятницю на брифінгу у Берліні представник уряду Ульріке Деммер.

"Федеральний уряд підтримує нову ініціативу з роззброєння і контролю над озброєннями міністра Штайнмайєра, який цього року є головою ОБСЄ", - сказала Деммер.

За її словами, така угода має встановити "взаємну прозорість, надійність і передбачуваність і тим самим сприяти запобіганню ескалації конфліктів". Деммер нагадала, що Німеччина і раніше виступала з абсолютно конкретними пропозиціями щодо Режиму контролю над озброєннями, проте, "на жаль, саме Росія досі відхиляла такі пропозиції переговорів". Спікер нагадала, що Росія досі, на велике розчарування Берліна, не відреагувала і на заклик президента США Барака Обами про ядерне роззброєння. Водночас, без участі Росії говорити про контроль над озброєннями неможливо і тому двері для діалогу залишаються відкритими.

Представник МЗС Мартін Шефер зі свого боку відзначив занепокоєння Штайнмайєра останніми подіями на сході України і в Криму. Це, за його словами, "викликає занепокоєння з приводу миру в Європі". Архітектура безпеки на континенті знаходиться в небезпеці, якої ще не було за всі 25 років після завершення холодної війни.

У пропозиції Штайнмайєра про перезапуск системи контролю йдеться про необхідність поширити її на області зі спірним територіальним статусом, а також включити нові системи озброєння, визначити верхні межі регіональних кордонів і мінімальні відстані між ними, враховувати сучасні військові можливості і стратегії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-