Польща планує відновити роботу Веймарського трикутника

Польща планує відновити роботу Веймарського трикутника

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський анонсував відновлення співпраці з Німеччиною та Францією у рамках неформального об'єднання - Веймарського трикутника.

Про це він заявив в інтерв'ю dpa, інформує Польське Радіо.

"Певний елемент" співпраці з Німеччиною та Францією у рамках Веймарського трикутника вичерпав себе після вступу Польщі до Євросоюзу і НАТО", - відзначив міністр, нагадавши, що у квітні він запропонував новий етап у тристоронній співпраці.

Із такою заявою Ващиковський виступив перед запланованою на неділю зустріччю міністрів закордонних справ Польщі, Німеччини та Франції у Веймарі, що відбудеться з нагоди 25-ї річниці існування Веймарського трикутника.

Глава МЗС Польщі висловив сподівання, що під час цієї зустрічі міністри обговорять шляхи "повернення до діалогу та співпраці" у Трикутнику.

Ващиковський також анонсував конкретні пропозиції: це регулярні консультації, зокрема перед зустрічами міністрів закордонних справ ЄС та спільні візити у треті країни.

На його думку, Веймарський трикутник може бути важливими доповненням до так званого нормандського формату - перемовин Німеччини і Франції з Україною і Росією на тему ситуації на Донбасі.

Очільник польської дипломатії відзначив, що Варшава зацікавлена у збереженні "важливої ролі Німеччини в Європі та ЄС" з огляду на потенціал цієї країни.

"Від Німеччини залежить, як вона впорається з цією роллю", - застеріг він. "Чи діятиме виключно в національних інтересах, чи візьме до уваги й інтереси інших держав. Це велика відповідальність Німеччини", - сказав він, додавши, що Німеччина "на жаль, у багатьох ситуаціях уникає" цієї відповідальності.

Ващиковський також закликав Німеччину відігравати більш активну роль у захисті країн НАТО, передусім тих, котрі знаходяться на східному кордоні Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-