Анкара розраховує на допомогу німецької розвідки у боротьбі з Гюленом

Анкара розраховує на допомогу німецької розвідки у боротьбі з Гюленом

Укрінформ
Турецькі спецслужби розраховують на допомогу німецьких колег у пошуку і екстрадиції до Туреччини послідовників проповідника Гюлена, який мешкає у США.

Про це в суботу пише німецьке видання SPIEGEL.

"Турецька розвідувальна служба Milli Istihbarat Teskilati (MIT) попросила Федеральну розвідувальну службу (BND) підтримати Туреччину у боротьбі проти співтовариства ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена", - інформує видання з посиланням на свої джерела.

BND, вважають у MIT, має вплинути на уряд і законодавців з тим, щоб дозволити переслідування прибічників Гюлена, які знаходяться за кордоном, і їх екстрадицію до Туреччини. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив проповідника в організації невдалого липневого путчу. Тепер, вважає він, Німеччина має зайняти жорстку позицію щодо цього питання.

Турецькі спецслужби направили німецьким колегам 40 запитів про розшук і видачу. Турецькі дипломати зустрілися з керівництвом 11 федеральних земель, у тому числі Північного Рейн-Вестфалії, Гессена і Саксонії, закликавши тих встановити спостереження Відомства з охорони конституції(контррозвідки) за прибічниками Гюлена. Втім, усі ці прохання були відхилені.

З середини липня в кількох німецьких містах спостерігалися зіткнення між прибічниками Ердогана і Гюлена. В одному лише Північному Рейн-Вестфалії земельним МВС було зафіксовано 65 випадків погроз, насильства і закликів до бойкоту відносно можливих прибічників Гюлена. "Це є неприйнятним, коли безпорядки у Туреччині вибухають насильством на наших вулицях", - прокоментував ситуацію глава земельного МВС Ральф Єгер.

Як уже повідомляв Укрінформ, у Німеччині проживає більш як 3 мільйони турок, з яких майже 2 мільйони є громадянами Туреччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-