Кремль готується до повного контролю Рунета - ЗМІ

Кремль готується до повного контролю Рунета - ЗМІ

Укрінформ
Мінкомзв'язку може почати повністю контролювати російський сегмент інтернету. У міністерстві розробили ряд поправок в "Про зв'язок", згідно з якими основні елементи інфраструктури Рунета будуть належати державі.

Про це повідомляє видання "Ведомости", яке ознайомилося з проектом поправок, що обговорювалися на нараді у заступника міністра зв'язку Олексія Соколова.

За даними журналістів, законопроект покликаний забезпечити цілісність, безперервність, стабільність, стійкість і захищеність функціонування російського національного сегменту Мережі.

"Ведомости" повідомляють, що поправки вводять поняття так званої "критичної інфраструктури інтернету". До її елементів відносять національну доменну зону, інфраструктуру обслуговування, систему точок обміну трафіком, а також державну інформаційну систему забезпечення цілісності, стійкості та безпеки функціонування російської частини Мережі. Вона повинна зберігати інформацію про IP-адреси і точки обміну трафіком, пояснюють у виданні.

Законними власниками подібних точок обміну регулятор пропонує зробити виключно російських юросіб. Крім того, Мінкомзв'язку планує ліцензувати ці точки. За даними одного з джерел видання, у відомстві вважають допустимим, щоб з часом їх співвласниками могли стати іноземці. Однак володіти пакетом, що перевищує 20 відсотків, вони не зможуть. Раніше подібний підхід був випробуваний на власниках російських ЗМІ.

Зміни торкнуться і національні домени .ru і .рф. Зараз ними керує Координаційний центр національного домену мережі інтернет (КЦ). Новий законопроект може зробити їх адміністратором тільки засновану самим Мінкомзв'язку російську юрособу, яка буде фінансуватися з резерву універсального обслуговування, куди телекомунікаційні компанії щорічно відраховують по 1,2% доходу від послуг зв'язку. За даними Федерального агентства зв'язку, в 2015 році обсяг цих відрахувань склав 13,73 млрд рублів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-