США закликають Росію захищати права людей

США закликають Росію захищати права людей

Укрінформ
США занепокоєні через визнання інституту Маккейна «небажаним» у Росії.

США висловили невдоволення визнанням Росією Міжнародного республіканського інституту та Фонду інвестування у розвиток ЗМІ «небажаними» на території країни.

Про це заявив речник Державного департаменту США Джон Кірбі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми глибоко занепокоєні рішенням російського уряду визнати Міжнародний республіканський інститут та Фонд інвестування у розвиток ЗМІ так званими «небажаними» організаціями. По всьому світу МРІ та ІФРМ сприяють відкритості, підзвітності уряду та свободі медіа – принципам, які Росія теж мала б пропагувати, а не утискати», - сказав Кірбі.

Він наголосив, що росіяни заслуговують «прозорого та підзвітного урядування, рівності перед законом та можливості здійснювати свої права без страху переслідування». «Ми знову закликаємо уряд РФ дотримуватися міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини і основоположних свобод та прибрати обмеження на важливу роботу громадських організацій у Росії», - зазначив представник Держдепу.

Нагадаємо: Генеральна прокуратура Росії визнала діяльність двох іноземних неурядових організацій (NGO) небажаною на території РФ.

Міжнародний республіканський інститут, завдання якого - допомагати країнам у розбудові демократії, очолює Джон Маккейн. Друга організація - Фонд інвестування у розвиток ЗМІ (MDIF), що інвестує в незалежні ЗМІ по всьому світу. І Фонд, і інститут Маккейна поки що не внесено у відповідний реєстр «небажаних організацій» Міністерства юстиції РФ, проте Генпрокуратура вже подала відповідну інформацію відомству.

Закон про небажані іноземні NGO набув чинності у травні 2015 року. За рік у реєстр Мінюсту потрапили сім організацій. Серед них - Національний фонд на підтримку демократії, інститут «Відкрите суспільство фонд сприяння», фонд «Відкрите суспільство», Американо-російський фонд з економічного й правового розвитку і Національний демократичний інститут міжнародних відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-