Сенсаційне відкриття: у Стоунхенджа є дерев'яний двійник

Сенсаційне відкриття: у Стоунхенджа є дерев'яний двійник

Укрінформ
На території археологічного комплексу Даррінгтон-Уоллс, розташованого в 3 км на північний схід від Стоунхенджа у Великій Британії, археологи знайшли залишки гігантського (500 м в діаметрі) кола стовпів - але не кам'яних, а дерев'яних.

Про відкриття, вже назване сенсаційним, повідомляє The Independent.

"Вчені з'ясували, що дерев'яне коло так і не було добудоване. Через кілька років після початку будівництва в суспільстві сталися сильні релігійні і, можливо, політичні зміни. Хоча до завершення залишилося зовсім небагато, роботи зупинилися", - йдеться в повідомленні.

Велетенські дерев'яні стовпи (довжиною 6-7 м і діаметром 60-70 см) вирвали з отворів (глибиною 1,5 м) і використовували для розширення інших елементів комплексу.

Більш того, ще через кілька років самі ями для стовпів спеціально засипали уламками крейди. Під шаром цього матеріалу в одній з ям вчені виявили один з інструментів (лопату з коров'ячої кістки) - мабуть, його кинули в яму в ході ритуалу, що ознаменував закриття "проекту".

Примітно, що це відбулося приблизно в один час з перебудовою самого Стоунхенджа: з широкого кола з низьким камінням - у вузький з високим. В ту ж епоху насипали найбільший курган Європи, Сілберрі-Хілл (висотою 39 м). Ці зміни археологи пов'язують з появою в Британії культури дзвоноподібних кубків і переходом від неоліту до бронзового віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-