Зречення трону: Японський імператор сьогодні звернеться до нації

Зречення трону: Японський імператор сьогодні звернеться до нації

Укрінформ
Японський імператор Акіхіто у понеділок, 8 серпня, запише відеозвернення, в якому 82-річний монарх, як очікується, викласть свої побоювання, що він не може в повній мірі виконувати свої обов’язки, але не скаже прямо, що він хоче відректися від престолу.

Про це передає Reuters

Громадський мовник NHK повідомив минулого місяця, що Акіхіто, який мав операцію на серці і лікувався від раку простати, хотів піти у відставку протягом кількох років. Цей крок був би безпрецедентним у сучасній Японії.

Імператор Японії, котрого називають божественним, визначається в конституції як символ «єдності народу» і не має ніякої політичної влади. Тому він навряд чи заявить прямо, що він хоче піти у відставку, що може бути витлумачено як втручання в політику.

Соціологічні опитування показують, що переважна більшість звичайних японців з розумінням ставляться до бажанням імператора піти, але щоб дозволити йому зробити це, необхідні будуть законодавчі зміни.

У зв’язку із хворобою імператор Акіхіто останнім часом був усунутий від виконання своїх обов'язків. За японськими традиціями успадкування трону, наступним імператором Японії має стати 56-річний принц Нарухіто. Імператорський трон у Японії можуть спадкувати тільки чоловіки, відтак за принцем Нарухіто, котрий має єдину доньку, черга спадкування перейде до його брата, князя Акісіно, - а потім – до 9-річного племінника Хісахіто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-