Іранська влада зізналася у страті вченого-ядерника

Іранська влада зізналася у страті вченого-ядерника

Укрінформ
Органи юстиції Ірану офіційно визнали, що фізик-ядерник Шахрам Амірі був страчений.

Про це повідомляє DW із посиланням на державне іранське агентство новин IRNA.

Раніше про смерть науковця повідомила його мати. За її словами, Амірі повісили в середу, 3 серпня, у Тегерані. Тіло сина повернули матері зі слідами мотузки на шиї.

В останні роки у ЗМІ з'являлася суперечлива інформація про 39-річного вченого, що зник 2009 року під час хаджу до Мекки. За одними даними, Амірі сховався в США і став інформатором, що надав Сполученим Штатам "цінну інформацію". За іншими даними, його викрали саудити й американці. У 2010 році Амірі за сприяння посольства Пакистану в США зміг повернутися в Іран.

Вчений стверджував, що ЦРУ катувало його, намагаючись отримати інформацію про ядерну програму Ірану, проте він відмовився надавати її. У свою чергу держсекретар США Хілларі Клінтон стверджувала, що Амірі вільно прибув в Сполучені Штати і так само вільно покинув країну.

На батьківщині його спочатку зустрічали як героя, але пізніше заарештували за звинуваченням у шпигунстві на користь "ворожої держави" і засудили до 10 років позбавлення волі. У 2015 році сім'я науковця заявляла, що їй невідомо, де утримується Амірі.

Фото: Сіньхуа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-