Штати не хочуть пускати Іран до міжнародної банківської системи

Штати не хочуть пускати Іран до міжнародної банківської системи

Укрінформ
США не планують найближчим часом відкривати Ірану доступ до проведення банківських транзакцій у доларах.

Про це заявив заступник речника Державного департаменту США Марк Тонер, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми досі не маємо прямих банківських стосунків із Іраном. Чесно кажучи, наміру відновлювати їх ми теж не маємо", - сказав Тонер.

За його словами, саме це зумовило необхідність виплати належних Ірану 400 млн дол у готівковій формі. "Іран був та залишається до певної міри від'єднаним від міжнародної фінансової системи. Ми не могли передати їх гроші жодним із законних методів, які зазвичай використовуються для надсилання великих сум, тож мали знайти інший шлях", - пояснив заступник речника Держдепу.

Він також заперечив чутки про те, що ці гроші нібито були виплачені Ірану як викуп за звільнення кількох затриманих американців. "Зв'язку між виплатою грошей і звільненням цих американців не було, але ми змогли вирішити ці проблеми одночасно", - підсумував Тонер.

Нагадаємо: Адміністрація президента США Барака Обами організувала таємне перевезення до Ірану літаком $400 млн незабаром після звільнення в січні чотирьох американських громадян, які  були затримані Тегераном. Відправлена сума стала першим платежем у рамках врегулювання суперечки, що тривала з 1979 року, коли в результаті перемоги ісламської революції в Ірані США не здійснили обіцяні колишній владі поставки зброї до цієї країни і не повернули Тегерану виплачені за зброю кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-