США таємно виплатили Ірану $400 мільйонів за звільнення американців - WSJ

США таємно виплатили Ірану $400 мільйонів за звільнення американців - WSJ

Укрінформ
Адміністрація президента США Барака Обами організувала таємне перевезення до Ірану літаком $400 млн незабаром після звільнення в січні чотирьох американських громадян, які  були затримані Тегераном.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на американських і європейських офіційних осіб і членів Конгресу.

"Дерев'яні контейнери з євро і швейцарськими франками були доставлені в Іран на борту вантажного літака без розпізнавальних знаків», - пише видання.

Як повідомляється, готівка була отримана США з банків Нідерландів і Швейцарії.

Повідомляється, що президент Обама схвалив відвантаження $400 млн. Оскільки доларові транзакції з Іраном відповідно до американських законів заборонено, виплата здійснювалася в інших іноземних валютах.

Американські і європейські чиновники не розкривають інформацію про те, коли саме літак з $400 млн приземлився в Ірані. Згідно з інформацією іранських ЗМІ, готівку доставили в аеропорт Тегерана, і того ж дня американці були звільнені.

За інформацією видання, відправлена сума стала першим платежем у рамках врегулювання суперечки, що тривала з 1979 року, коли в результаті перемоги ісламської революції в Ірані США не здійснили обіцяні колишній владі поставки зброї до цієї країни і не повернули Тегерану виплачені за зброю кошти.

Старші посадовці США заперечують будь-який зв'язок між оплатою і обміном захопленими американцями з подвійним громадянством.

Іранські спецслужби заарештували двох американців під час першого терміну президента Обами. У липні 2014 року розвідка елітного військового підрозділу Ірану (Революційної гвардії) затримала в Тегерані главу бюро The Washington Post Джейсона Резаяна і пред'явила йому обвинувачення в шпигунстві.

Проте, після попередньої операції іранська розвідслужба при Корпусі вартових ісламської революції заарештувала ще кілька чоловік з подвійним громадянством - з паспортами Ірану, а також США, Канади, Великої Британії і Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-