Туреччина застерегла Казахстан через

Туреччина застерегла Казахстан через "школи Ґюлена"

Укрінформ
Посол Туреччини в Казахстані попередив країну свого перебування через школи, пов’язані з опозиційним турецьким діячем Фетхуллахом Ґюленом, якого Анкара звинуватила в організації перевороту.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як заявив посол Невзат Уяник на прес-конференції в Астані, хоча ці школи називаються «казахстансько-турецькими», вони не мають ніякого стосунку до турецької держави.

Він наголосив, що спроба перевороту в Туреччині 15 липня є «попередженням іншим країнам», і «відповідні органи мають починати вживати належних заходів».

У четвер міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що послідовники Фетхуллаха Ґюлена можуть влаштувати переворот і в Киргизстані, що межує з Казахстаном.

Діяльність організації Фетхулахха Ґюлена (FETÖ) в Казахстані почалася в 1993 році незабаром після того, як країна проголосила незалежність, повідомляє Анадолу.

У складі Казахстансько-турецького освітнього фонду KATEV в містах Караганда, Жезказган, Шимкент, Кизилорда, Талдикорган, Тараз, Астана, Алма-ата, Атирау, Актау, Усть-Каменогорськ, а також в Східно-Казахстанській і Карагандинської областях діють 29 ліцеїв, університет , коледж, початкова і середня школи.

Повідомляється, що Університет імені Сулеймана Деміреля, який також входить до складу KATEV, фінансується Асоціацією підприємців Казахстан-Туреччина (KATİAD), близькою до FETÖ. KATİAD працевлаштовує випускників шкіл FETÖ і тому школи привабливі для громадян.

Зазначається, що за останні три роки кількість пов'язаних з FETÖ підприємців в Асоціації помітно збільшилася, і вони надають їй фінансову підтримку.

Крім того, близькістю до FETÖ відомі сайти stephaber.kz і kazakistan.kz, стверджує турецьке інформагентство.

У самій Туреччині широкий громадський рух Ґюлена і його органи були названі терористичними і заборонені ще до спроби перевороту. Анкара також домагається від інших країни придушувати рух Ґюлена й на їхніх територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-