Австралія, США та Японія відновили тристоронній стратегічний діалог

Австралія, США та Японія відновили тристоронній стратегічний діалог

Укрінформ
Міністри закордонних справ Австралії, Японії та США висловили тверду позицію щодо неприйняття будь-яких односторонніх силових дій в акваторії Південно-Китайського моря.

Про це повідомила прес-служба глави міністерства закордонних справ Австралії Джулі Бішоп.

У рамках візиту Бішоп до Лаосу з метою участі у низці регіональних форумів по лінії АСЕАН, відбулася зустріч очільника зовнішньополітичного відомства Австралії з державним секретарем США Джоном Керрі та міністром закордонних справ Японії Фуміо Кісіда.

Головними меседжами цієї першої за останні майже три роки зустрічі у вищезазначеному тристоронньому форматі стали узгоджені позиції щодо ситуації у ПКМ та стримання ядерної програми Північної Кореї.

Зокрема учасники зустрічі висловили тверду позицію щодо неприйняття будь-яких односторонніх силових дій в акваторії Південно-Китайського моря, що можуть призвести до зміни статус-кво у цьому регіоні та підвищення рівня протистояння. Міністри закликали країни, що мають вихід до Південно-Китайського моря, утриматись від будь-яких рекламаційних робіт в акваторії моря та будівництва сторожових постів, а також використання цих постів з воєнною метою. Сторони також зазначили, що вони мають намір закликати офіційний Пекін дотримуватися норм міжнародного права у ході засідань міністерського рівня саміту Східної Азії та Регіонального форуму АСЕАН.

Окрім того, глави МЗС трьох країн висловили готовність здійснювати тісну координацію з питання моніторингу ситуації у Східно-Китайському морі (проблема островів Сенкаку, які де-факто належать Японії, проте КНР заявляє про свої права на цю територію).

Насамкінець учасники зустрічі закликали офіційний Пхеньян відмовитися від політики провокацій у регіоні та підтвердили свою готовність продовжувати тісну співпрацю з питання протидії ядерним та ракетним амбіціям КНДР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-