Лукашенко підписав нову Воєнну доктрину Білорусі

Лукашенко підписав нову Воєнну доктрину Білорусі

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав нову редакцію Воєнної доктрини країни, раніше прийняту палатою представників і схвалену Радою республіки Національних зборів.

Відповідний закон опублікований на Національному правовому інтернет-порталі.

Формулювання Доктрини дуже розпливчасті і допускають багато тлумачень. Проте у переліку «основних зовнішніх воєнних небезпек на рівні ризиків і викликів» джерелом загрози, судячи з усього, названо НАТО: «11.3. розширення (створення) в Європейському регіоні військово-політичних союзів, в які не входить Республіка Білорусь, або привласнення ними глобальних функцій; 11.4. посилення ударно-наступальних можливостей держав (коаліцій держав), в тому числі щодо одностороннього створення стратегічних систем протиракетної оборони».

Але потім йде пункт, в якому можна побачити як небезпеку «гібридну війну» в різних варіантах - «11.6. виникнення осередків збройних конфліктів і їх ескалація із задіюванням можливостей сил спеціальних операцій, приватних військових компаній і незаконних збройних формувань на територіях держав, сусідніх із Республікою Білорусь, внаслідок розробки механізмів неконституційного способу зміни діючої державної влади».

При цьому показово, що головною «внутрішньою воєнною небезпекою» названо «12.1. послаблення в суспільстві почуття патріотизму, готовності громадян Республіки». Тобто, наголошується про засадницьку роль виховання саме білоруської ідентичності, а не якоїсь «східнослов'янської» чи «спільноруської. І це, швидше, вказівка на протидію «гібридній війні» на кшталт Кримської і Донбасівської спецоперацій РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-