Грузинські археологи зробили унікальне відкриття

Грузинські археологи зробили унікальне відкриття

Укрінформ
Грузинські археологи повідомили про унікальну знахідку на території стародавнього городища в околицях Діднаурі в долині Ширакі (Кахетія),

Як повідомляє Міністерство культури і охорони пам'ятників Грузії, вона може пересунути на кілька століть назад уявлення про час утворення держави у Східній Грузії.

Зокрема, зазначається, що археологи днями розкопали поховання, ймовірно, головнокомандувача. Вчені вважають, що воїн загинув у бою від ворожої стріли, наконечник якої був знайдений біля останків. За спиною у воїна виявлений бронзовий меч, який фахівці відносять до XIII століття до нашої ери.

Археологи стверджують, що знахідки, серед яких глиняний посуд, кам'яна бойова зброя і фрагменти бронзових речей, безпомилково підтверджують, що городище належить до кінця II - початку I тисячоліття до н.е.

Серед знахідок археологічної експедиції також стометрові тунелі, які, на думку фахівців, використовувалися для водопостачання поселення.

При розкопках західній частині огорожі були виявлені два ритуальних будівлі, з т.зв. "жертовним столом", які вчені відносять до стародавньої цивілізації хеттів.

За припущенням членів експедиції, городище, ймовірно, було столицею найдавнішої держави, яка не згадується в історичних джерелах, про що свідчать збережені досі внутрішньої руїни фортеці городища, обнесені півторакілометровою кам'яною огорожею і опоясаною оборонним ровом, масштаби палацу, інфраструктури, поселення і могильників на прилеглій території.

"Археологічні роботи на території городища Діднаурі будуть продовжені. Дослідження повного комплексу може докорінно змінити висновки про наше минуле і на багато століть пересунути дату утворення держави у Східній Грузії", - йдеться в повідомленні міністерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-