Берлін прокоментував можливе повернення смертної кари в Туреччині

Берлін прокоментував можливе повернення смертної кари в Туреччині

Укрінформ
Введення смертної кари в Туреччині, як про те заявило керівництво Туреччини, покладе кінець переговорам про вступ до Євросоюзу.

Про це заявив на брифінгу в понеділок у Берліні офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Німеччина і країни-члени Європейського Союзу мають в цьому відношенні абсолютно чітку позицію: ми категорично заперечуємо смертну кару, країна, в якій діє смертна кара, не може бути членом ЄС. Введення смертної кари в Туреччині означало б, отже, завершення переговорів про вступ", - заявив Зайберт.

Він нагадав, що Анкара підписала та ратифікувала 13-й протокол до Європейської конвенції про захист прав людини, взявши тим самим на себе зобов'язання повністю відмовитися від вищої міри покарання.

Зайберт зазначив, що внутрішньодержавна дискусія, деякі висловлювання, які прозвучали в Туреччині на цю тему минулими вихідними “викликають занепокоєння". Зокрема, це стосується також і відсторонення від роботи майже 3 тисяч суддів в країні.

Те ж саме заявив і президент Бундестагу Норберт Ламмерт, який підкреслив, що "політична інструменталізація юстиції, така, як введення смертної кари, означає кінець перспектив країни вступити в Євросоюз". За його словами, в цьому контексті на турецькому парламенту лежить подвійна відповідальність - зсередини і зовні.

Напередодні міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр назвав спробу путчу в Туреччині "дзвінком для турецької демократії". Дипломат закликав владу Туреччини пам'ятати про всі правові норми і про верховенство закону при ліквідації наслідків путчу.

Нагадаємо: смертна кара була остаточно скасована законом у Туреччині у 2004 році, однак фактично не виконувалась з 1984 року. Після невдалої спроби путчу президент Реджеп Тайіп Ердоган сказав, що обговорить з опозицією можливість повернення такої міри покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-