Світові ціни на продовольство зростають уже п’ятий місяць - FAO

Світові ціни на продовольство зростають уже п’ятий місяць - FAO

Укрінформ
Світові ціни на продовольство у червні цього року відносно попереднього місяця зросли на 4,2%. Таким чином, світові ціни на продовольство підвищуються уже п’ятий місяць поспіль. 

Про це Укрінформу повідомили у Продовольчій організації ООН (FAO). 

«Продовольчий Індекс цін ФАО  (FFPI) в червні 2016 року дорівнює 163,4 пункти, що на 6,6 пунктів (4,2%) вище, ніж у травні і на 1% нижче відповідного місяця минулого року. Окрім того, що збільшення індексу фіксується вже п’ятий місяць поспіль, червневий індекс також показав найбільше місячне зростання цін протягом останніх чотирьох років», - йдеться у повідомленні. 

Як наголошують в установі, підвищення цін відбувається за всіма товарними групами, окрім рослинних олій. 

Зокрема, як стверджують експерти FAO, найбільше відносно травня цього року зросли світові ціни на цукор – на цілих 14,8%.

«Різке зростання в основному відображає менш позитивні перспективи виробництва в Бразилії – найбільшого в світі виробника і експортера цукру – після сильних дощів, які ускладнили збирання врожаю», - коментують в організації. 

Ціни на молочні продукти збільшилися відносно травня на 7,8%, зважаючи на непевні перспективи виробництва молока в Океанії на 2016/17 рік та уповільнення темпів зростання виробництва молока в ЄС у квітні, що, у свою чергу, потягнуло за собою зміцнення котирувань. 

«Незважаючи на зростання цін на молоко у червні – це лише відновлення рівня після низьких цін, що трималися попередні три місяці. У порівнянні з червнем минулого року, індекс цін на молочні продукти знизився на 23 пункти, або на 14%», - наголошують у FAO. 

Світові ціни на зернові у червні 2016 року відносно травня цього ж року зросли на 2,9%, головним чином через зміцнення цін на кукурудзу. При цьому ціна на пшеницю збільшилася ще у першій половині червня, ще до звітів про врожай у США та у країнах Чорноморського басейну. Втім, показники цін на рис майже не змінились відносно травня. 

Показник підвищення світових цін на м'ясо становить 2,4%, зокрема, через нестачу свиней на забій у ЄС. Також – через скорочення експортних поставок із країн Океанії.

При цьому ціни на рослинні олії відносно травня упали на 1,3%. «Це спричинено, в першу чергу, зниженням котирувань пальмової олії через зменшення глобального попиту на імпорт і сезонного відновлення виробництва в Індонезії та Малайзії. Перспективи рясного врожаю соняшнику і поставок рапсової олії також вплинули на зниження індексу», - наголошують у Продовольчій організації. 

Втім, як підкреслюють фахівці установи, світові ціни на соєву олію зросли, підкріплені скороченням експорту в Південній Америці і менш сприятливими, ніж спочатку передбачалося, прогнозами виробництва на 2016/17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-