Росія розмиває межі війни й миру - міністр оборони ФРН

Росія розмиває межі війни й миру - міністр оборони ФРН

Укрінформ
Підтвердження принципу поваги до міжнародних законів і непорушності кордонів є найважливішим у списку стратегічних пріоритетів, визначених у Білій книзі з оборони і безпеки, затвердженій у середу урядом ФРН.

Про це заявила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляєн у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Першим стратегічним пріоритетом є наше глибоке переконання у тому, що нашим обов'язком є відстоювання такого світового порядку, в якому усі поважають закон. Важливо, щоб усі підтримували і поважали світовий порядок", - підкреслила глава бундесверу, звернувши увагу на відмінність сьогоднішньої ситуації від 2006 року, коли ще не було анексії Криму (попередню Книгу було видано 10 років тому).

У самій Книзі записано, що "Росія відкрито поставила під питання європейський порядок своєю готовністю застосувати силу для просування власних інтересів, в односторонньому порядку перекроювати кордони, гарантовані міжнародних правом, як вона це зробила в Криму і на сході України". Це, зазначається у документі, має далекосяжні наслідки для безпеки в Європі і, таким чином, для безпеки Німеччини. Автори також підкреслюють, що криза всередині й навколо України є довгостроковою стратегією Росії, яка "відкидає тісне партнерство із Заходом і робить акцент на стратегічному протистоянні".

"З міжнародної точки зору, Росія є незалежним центром сили з глобальними амбіціями", - йдеться у Книзі. Її упорядники відзначають, що розширюючи використання гібридних інструментів "з метою розмити межі війни і миру", Росія створює невизначеність щодо своїх істинних намірів, на що змушені реагувати ЄС і НАТО.

"Якщо Росія фундаментальним чином не змінить свою політику, вона являтиме собою у найближчому майбутньому виклик безпеці на континенті", - вважають у німецькому уряді.

Окрім Росії, викликами для Німеччини є такі явища, як міжнародний тероризм і, зокрема, ІДІЛ, кібернебезпека, криза біженців, захист кордонів ЄС, пандемії смертельних захворювань і навіть кліматичні зміни.

З усіма цими та іншими викликами ФРН готова боротися разом з партнерами і при цьому готова взяти на себе більше відповідальності.

"Ще 2 роки тому, в Мюнхені (на конференції з безпеки - ред.) Німеччина чітко дала зрозуміти, що готова взяти на себе велику відповідальність", - підтвердила міністр оборони ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-