Відлуння Brexit: Євросоюзу пропонують кардинальну реформу

Відлуння Brexit: Євросоюзу пропонують кардинальну реформу

Укрінформ
У Європарламенті пропонують провести кардинальну інституційну реформу Євросоюзу.

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок доповіді лідера політичної групи Альянсу лібералів та демократів за Європу Гі Верхофстадта про майбутній інституційний устрій Європейського Союзу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Якщо ми хочемо надати Євросоюзу більшого поштовху, мусимо повернутися до ідей його засновників, які пропонували чітку систему, за якої країни можуть обрати «повне членство» і «асоційований статус», - пропонує бельгійський політик.

На його переконання, така система має бути застосована при розбудові подальших відносин ЄС із Великою Британію.

Як зазначає автор документа, новий інституційний устрій має зробити ЄС більш ефективним і забезпечити більший вплив європейських громадян на різні сфери політики, зокрема зовнішню, оборонну, економічну, міграційну та боротьбу з тероризмом.

Щоб зробити Єврокомісію більш ефективною і менш забюрократизованою, Верхофстадт пропонує повернутися до урядової структури у складі 12 (максимум 15) міністрів, та зменшити кількість віце-президентів до двох: з питань зовнішньої політики та фінансів.

Цей європейський уряд має контролюватися двопалатною системою: Європарламентом та Європейською радою, які будуть представлені країнами-членами.

Доповідь буде розглянута у комітеті ЄП із конституційних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-