У Польщі вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії

У Польщі вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії

Укрінформ
Керівництво Польщі, зокрема глава уряду Беата Шидло, а також деякі міністри та лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський у понеділок вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії біля пам’ятника у Волинському сквері у Варшаві.

Про це інформує власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"11 липня 1943 року розпочалася запланована частиною керівництва ОУН-УПА операція геноциду - підкреслюю це слово - проти польських жителів Волині. Вона здійснювалася дуже жорстоко, злочини, які там вчинено, були безпрецедентними", - заявив під час брифінгу у Волинському сквері лідер PiS Качинський.

Він зауважив, що Сенат ухвалив відповідну резолюцію у цій справі, а на найближчому засіданні це зробить Сейм.

Він висловив сподівання, що жест Президента України Петра Порошенка, який кілька днів тому поклав вінок до пам’ятника жертвам Волинської трагедії у Варшаві, може бути добрим прогнозом для подальшого польсько-українського політичного діалогу.

"Я сподіваюся, що українські герої, які ведуть героїчну боротьбу за захист свого народу, будуть звертатися до традиції тих, які захищали поляків (під час Волинської трагедії – ред.), до традиції справедливих, до традиції тих, хто у найгірші часи міг зберегти те, що є найважливішим в людині – людську гідність, співпереживання, що з нас робить людей", - підкреслив Качинський.

Українська громада Польщі також планує вшанувати пам'ять жертв Волинської трагедії. Зокрема, о 17-й годині за київським часом голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима разом з головою Світового конгресу українців Євгеном Чолієм та представниками української громади у Варшаві планують вшанувати пам'ять жертв трагедії у Волинському сквері у Варшаві.

Пам’ять жертв Волинської трагедії у понеділок у Гданську разом вшанували генконсул України у цьому місті Лев Захарчишин і воєвода Поморського воєводства Даріуш Дреліх.

"Просимо вибачення і вибачаємо - лише разом можемо впевнено дивитися в майбутнє. Пам’ятаймо, щоб це не повторилось. Не дамо шансів спільному ворогу нас посварити", -  написав Захарчишин з цього приводу у Facebook.

Напередодні українська молодь оприлюднила відеозвернення до польських однолітків зі словами вибачення за злочини на Волині.

Як повідомляв Укрінформ, кілька днів тому українська делегація на чолі з Президентом Петром Порошенком поклала квіти у Волинському сквері до пам’ятника жертвам Волинської трагедії. Президент Польщі Анджей Дуда після цього зауважив, що цей жест є дуже важливим для українсько-польського примирення.

В Україні та Польщі різне ставлення до трагічних подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі переконують, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-