Грібаускайте вважає історичним переломом дислокацію військових ФРН у Литві

Грібаускайте вважає історичним переломом дислокацію військових ФРН у Литві

Відео
Укрінформ
Президент Литви Даля Грібаускайте назвала історичним переломом рішення Німеччини дислокувати в Литві тисячу військових та акцентувала, що на тлі рішення британців покинути Євросоюз відповідальність Берліна за безпеку Європи стає дедалі вагомішою.

Про це сказала президент в інтерв'ю Baltic News Service (BNS).

"У Німеччині у свідомості відбувається перелом, що досить комплексувати, боятися, не брати на себе відповідальність, здригатися від того, що подумає Путін. Оскільки Велика Британія виходить з ЄС, але залишається членом НАТО, відповідальність за стабільність в Європі все більше й більше лягає на плечі Німеччини - не лише за економічну стабільність, а й за безпеку", - заявила Грібаускайте.

За її словами, позиція Німеччини стає ще важливішою, з урахуванням "стратегічної тенденції - США дедалі більше передаватимуть відповідальність за безпеку європейцям". Про це очільник держави заявила за день до саміту НАТО, на якому мають бути деталізовані плани дислокації у Балтійських країнах і Польщі по батальйону військових, з метою стримування Росії.

Батальйоном у Литві командуватиме Німеччина, у Латвії - Канада, в Естонії – Велика Британія, у Польщі - США. На Варшавському саміті також очікується обговорення прогресу в розгортанні протиракетного щита, окрему увагу буде приділено обороні Балтійських країн, оцінці військових потужностей, сконцентрованих Росією у Калінінградській області.

На думку президента, всі ці рішення свідчать про те, що НАТО "почув" позицію Балтійських країн і зрозумів, що "настав час повернутися з періоду відпусток": "Уперше після створення Альянсу і нашого вступу до нього у нас є такий значний реальний пакет, який буде запропонований як захід стримування у нашому регіоні".

За словами дипломатів, батальйон німецьких військових має прибути до Литви в лютому 2017 року. До нього можуть приєднатися країни Бенілюксу і норвезькі військові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-