Екс-президенти та еліта Польщі відповіли на лист українців про прощення

Екс-президенти та еліта Польщі відповіли на лист українців про прощення

Укрінформ
Польська еліта, зокрема екс-президенти Лех Валенса, Александер Кваснєвський і Броніслав Коморовський, багато польських політичних, громадських та культурних діячів та журналістів у листі-відповіді на звернення української еліти з початку червня вибачили і попросили пробачення за трагічні події на Волині 1943-1944 років.

Про це йдеться в листі під назвою “Брати українці”, оприлюдненому на сайті liberte.pl.

"Нас тішить ваш лист зі знаменними словами "просимо пробачення", у якому ви не ухиляєтеся від відповідальності за кривди, завдані полякам у сорокових роках минулого століття. Ми також віддаємо честь жертвам братовбивчих польсько-українських конфліктів. Дякуємо за ваш лист та просимо пробачити кривди, заподіяні нашим братам українцям польськими руками”,- йдеться у листі, який підписали понад 40 осіб.

Автори листа зазначили, що раніше подібну думку з цього приводу висловили представники Католицької церкви Польщі, до взаємного пробачення також закликав раніше Папа Іоанн-Павло II.

“Провина вимагає належної сплати, якою у відносинах між нашими народами є виковування справжнього братерства. Наперекір польській та українській малодушності, у добрі, але також у злі часи, котрі, можливо, приходять до нашої спільної Європи, якій загрожують націоналізм та російський імперіалізм”, - йдеться в листі.

Підписанти наголошують, що загрози легше переживати спільно.

“Ми й надалі захоплюємося вами та солідаризуємося у боротьбі з агресором, котрий вже понад два роки окуповує частину української землі, прагнучи не допустити втілення вашої мрії про життя в об’єднаній Європі”, - наголошують автори листа.

Як повідомлялося, у відкритому зверненні до керівництва польської держави представники української еліти на початку червня закликали не допустити до "будь-якої незваженої політичної декларації, схвалення якої не вгамує біль, а лише дозволить нашим спільним ворогам використати це проти Польщі та України".

"Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити спільний День пам'яті за жертвами нашого минулого і віри у неповторення зла", - йдеться у зверненні.

Лист підписали, зокрема, екс-президенти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, владики УГКЦ і УПЦ (КП) Святослав Шевчук і Філарет, а також В’ячеслав Брюховецький, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-