Австралія обирає парламент: перевага поки що у лібералів

Австралія обирає парламент: перевага поки що у лібералів

Укрінформ
В Австралії у суботу, 2 липня, розпочалося голосування за новий склад федерального парламенту - Палати представників (150 місць) і Сенату (76 місць).

Партія, яка отримає на виборах більшість місць в Палаті представників сформує уряд, а її лідер стане прем’єр-міністром Австралії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, дві головні партії Австралії Ліберальна та Лейбористська йдуть майже на рівних, але деяку перевагу 51% проти 49% мають ліберали.

Перші дільниці для голосування відкрилися на східному узбережжі о 8:00 (за місцевим часом). Прем’єр-міністр Малколм Тернбулл проголосував у своєму сіднейському виборчому окрузі, де наголосив, що очолювана ним Ліберально-національна коаліція «працює на перемогу». Лідер опозиційної лейбористської партії Білл Шортен також уже проголосував і заявив, що «все зробив для перемоги» і «готовий очолити уряд».

В Австралії розпочалося дострокове голосування на парламентських виборах

У ході передвиборної кампанії чинний прем’єр-міністр Малколм Тернбулл працював на економічний напрямок, стверджуючи, що у його уряду «є економічний план розвитку країни, а у лейбористів такого плану немає».

Лідер лейбористів Білл Шортен вів кампанію під гаслами соціальної справедливості і захисту інтересів простих людей, обіцяючи, в разі перемоги, зберігати і розвивати сфери освіти, охорони здоров'я, почати реалізацію великих інфраструктурних проектів. Одним з головних питань кампанії був дефіцит федерального бюджету - обидві головні політичні сили країни визнають, що перейти на профіцитний бюджет в кращому випадку вдасться лише через кілька років. Однак, згідно з оцінками експертів, при уряді лейбористів це може статися набагато пізніше, ніж в разі, якщо при владі залишиться Ліберально-національна коаліція.

Крім того, чинний нинішній прем'єр-міністр Австралії Малколм Тернбулл запевнив, що у разі переобрання коаліція проведе плебісцит про легалізацію одностатевих шлюбів ще до кінця 2016 року. У свою чергу опозиційна Лейбористська партія заявила, що в разі їхньої перемоги на виборах, вони не будуть проводити опитування, яке буде коштувати бюджету $ 160 млн., а проведуть парламентське голосування з цього приводу.

Небажаним сценарієм для обох партій вважається не тільки перемога суперника на виборах, а й формування так званого «підвішеного парламенту», в якому ні у однієї з двох головних партій не буде абсолютної більшості в палаті представників, необхідного для самостійного формування уряду. У такому випадку все буде залежати від позиції кількох політиків «третіх» партій, які зуміють потрапити до складу нижньої палати парламенту. До таких належать наприклад Партія зелених, Команда Ніка Ксенофона, Австралійська партія сексу, Австралійська партія спорту, Австралійська партія ентузіастів-автолюбителів, Партія шанувальників мистецтва, Партія захисту прав курців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-