У Польщі 229 пам’ятників Радянській армії зберуть у музей під відкритим небом

У Польщі 229 пам’ятників Радянській армії зберуть у музей під відкритим небом

Укрінформ
У Польщі 229 пам’ятників вдячності Радянській армії буде демонтовано по всій країні і перевезено до новоствореного скансену – музею під відкритим небом. Його відкриють наступного року в містечку Борне Суліново на північному заході країни.

Про це поінформував у вівторок у Варшаві заступник голови Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Павел Укельський, передає власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

“Ми хочемо, щоб так звані пам’ятники вдячності Червоній армії потрапили в одне місце, де б можна було розповісти про весь контекст, історію того, яким чином їх встановлено, що вони означали. Це місце умовно називаємо скансеном (музей під відкритим небом – ред.) і він розташовуватиметься в Борне Суліново”, - заявив заступник директора IPN Укельський.

Він зазначив, що місце є символічним для розміщення цього музею, оскільки воно кілька десятків років було закритим для поляків у зв’язку з дислокацією там підрозділів радянських військ.

За словами Укельського, за підрахунками IPN в різних місцях Польщі на сьогодні є 229 пам’ятників  вдячності радянській армії, найбільше – на території Західнопоморського воєводства.

Він повідомив, що IPN хоче надавати місцевим органам влади всіляку допомогу, зокрема і матеріальну, для перевезення пам’ятників до музею під відкритим небом.

Укельський повідомив, що рішення про створення музею не узгоджувалося з російською стороною, оскільки це є внутрішньою справою Польщі.

“Польський публічний простір є елементом польської незалежності, і немає потреби консультуватися з цього приводу із жодним із сусідів”, - вважає Укельський.

Він додав, що угода з росіянами про догляд за пам’ятниками стосується виключно місць поховань радянських солдат на кладовищах і не стосується символічних пам’ятників  у публічних місцях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-