Туреччина та Ізраїль відновили дипломатичні відносини

Туреччина та Ізраїль відновили дипломатичні відносини

Укрінформ
Туреччина та Ізраїль на переговорах у Римі остаточно погодили текст документа про нормалізацію відносин між двома країнами.

Про це заявили прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху й турецький прем'єр Біналі Йилдирим, повідомляє DW.

"Очікується, що представники Туреччини та Ізраїлю підпишуть документ 28 червня", - йдеться у повідомленні.

Посли повернуться до Анкари і Тель-Авів настільки скоро, наскільки це можливо, сказав Йилдирим.

Документ про відновлення дипломатичних відносин, зокрема, передбачає, що Ізраїль виплатить 20 млн доларів в якості компенсації родичам жертв і постраждалих в результаті штурму ізраїльським спецназом судна MaviMarmara. Крім того, Біналі Йилдирим анонсував відправлення першого корабля з 10 тисячами тонн гуманітарної допомоги на борту в ізраїльський порт Ашдод.

Угода може сприяти поліпшенню ситуації на Близькому Сході, зазначив Біньямін Нетаньяху. За його словами, Туреччина взяла на себе зобов'язання відмовитися від скарг на дії ізраїльських солдатів. Морська блокада сектора Газа залишиться в силі, але постачання гуманітарних вантажів через порти Ізраїлю будуть дозволені, додав Нетаньяху.

За словами Нетаньяху, завдяки домовленостям з Анкарою стануть можливі поставки ізраїльського газу в Європу.

Охолодження відносин між Ізраїлем та Туреччиною відбулося у 2010 році, коли "флотилія свободи" спробувала прорвати морську блокаду сектора Газа і була зупинена ізраїльським спецназом. У результаті було вбито дев'ять турецьких активістів, ще 40 осіб постраждали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-