Берлін і Париж хочуть перетворити ЄС на європейську наддержаву - ЗМІ

Берлін і Париж хочуть перетворити ЄС на європейську наддержаву - ЗМІ

Укрінформ
Берлін і Париж хочуть створити замість Євросоюзу європейську наддержаву, де вони б мали вирішальне слово у всіх питаннях функціонування наднаціонального утворення.

Таку пропозицію в “ультимативній” формі представникам “Вишеградської групи” у понеділок у Празі має представити глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, інформує телеканал tvp.info, посилаючись на документ на 9-ти сторінках, підготовлений Німеччиною і Францією.

“Якщо положення цього документу почали б діяти, то замість ЄС було б створено одну європейську країну, яка залежатиме від найсильніших європейських гравців. Країни-члени, фактично, не мали б права на власну армію, власні спецслужби, окремий кримінальний кодекс, окрему податкову систему – величину податків, власну валюту чи центральний банк, здатний до реальної оборони фінансових інтересів національної країни”, - пише tvp.info.

Крім того, країни-члени, фактично, втратили б контроль над власними кордонами і процедурами допуску і розміщення біженців на своїй території.

Проект також передбачає введення єдиної візової системи і спільної закордонної політики по відношенню до інших країн, обмежено б було також роль НАТО в Європі.

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю tvp.info підкреслив, що це “не є добрим варіантом”, оскільки від часу, коли було придумано політичний організм - ЄС - багато що змінилося.

“Настрої європейських суспільств є іншими, Європа і наші виборці на хочуть віддати Євросоюз в руки технократів. У зв’язку з цим хочу поговорити (у Празі – ред.), чи дійсно цей рецепт є відповідним у контексті Brexit”, - заявив Ващиковський.

Аналізуючи цей документ Німеччини і Франції, глава польської дипломатії підтвердив, що країни-члени, фактично, не мали б права на власну армію, власні спецслужби, окремий кримінальний кодекс чи свою податкову систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-