Глави МЗС країн-засновниць Євросоюзу провели нараду через Brexit

Глави МЗС країн-засновниць Євросоюзу провели нараду через Brexit

Укрінформ
Глави МЗС Бельгії, Німеччини, Італії, Люксембурга, Нідерландів і Франції - країн-засновників Європейського Союзу - провели нараду, присвячену питанням подальшої стратегії після рішення британців про вихід із ЄС, і вирішили, що необхідно якнайшвидше завершити всі процедури і зайнятися актуальними проблемами поліпшення ЄС.

Зустріч пройшла на віллі МЗС ФРН «Борзіг» на Тегельському озері в передмісті Берліна, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Немає підстав для істерики й шоку. Потрібно зробити конкретні висновки», - заявив, підбиваючи підсумки зустрічі, міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Зараз, після рішення британців, країнам, що залишилися, варто якомога у більш стислі терміни врегулювати вусі процедурні питання з Лондоном на підставі статті 50(Лісабонського договору). «Цей процес має бути завершено якнайшвидше, і ми повинні сконцентруватися зараз на питанні майбутнього Європи», - сказав Штайнмаєр.

Він не розділяє думки, що референдум у Великій Британії стане прикладом для інших країн, оскільки «більшість в Європі виступає за спільну роботу».

За його словами, ЄС є «успішним проектом для свободи і стабільності», і цю Європу ми не дозволимо у нас відібрати!».

 Думку Штайнмаєра продовжив французький міністр Жан-Марк Еро, заявивши, що решта 27 країн ЄС не може розчарувати і не виправдати надії інших країн, а тому повинні «відродити європейський дух»,  який відноситься в першу чергу до країн, що стояли біля витоків співдружності(у 1957 році ними було утворено Європейську економічну спільноту). «Ми хочемо, щоб ця Європа жила! Ми вирішили тут сьогодні, що Європа повинна піти по ще кращому шляху».

Глава зовнішньополітичного відомства Нідерландів Берт Кундерс підтвердив, що зараз важливо не затягувати вирішення питань з Лондоном. «Ми хочемо якнайшвидших переговорів», - сказав він.

Головний дипломат Люксембурга Жан Ассельборн застеріг, що в разі затягування переговорів невизначена ситуація продовжиться ще кілька місяців. Він запевнив, що ЄС не збирається «грати в кішки-мишки» з Лондоном і хоче чіткого і швидкого оформлення відповідних правових документів.

Італійський міністр Паоло Джентілоні й бельгійський Дідьє Рейндерс заявили про необхідність ще активніше зайнятися темою міграції і дати «населенню відповіді на питання, що торкаються кризи біженців, загрози терористичних актів, підвищення економічного зростання». В цілому, теми не нові, ситуація теж не нова, але потрібно ще більше зусиль для пошуку спільних рішень.

Учасники суботньої зустрічі обговорили стратегічну концепцію створення "гнучкого союзу", який передбачає можливість неучасті в усіх інтеграційних проектах Євросоюзу тих країн-партнерів, що не можуть або не хочуть цього. Стратегія запропонована спільно Францією і Німеччиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-