Брюссель може почати

Брюссель може почати "репресивні заходи" проти Лондона - Фонд Маршалла

Укрінформ
Євросоюз може вдаритися в крайність і почати "карати" Велику Британію за її «так» виходу з ЄС, що матиме негативні наслідки аж до розпаду самого Сполученого Королівства.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршалла Йорг Форбріг.

"У відповідь лідери ЄС, швидше за все, займуть позицію стримування, позицію, яка буде максимально каральною для Великої Британії, яка принципово підкреслюватиме, що вихід є вихід, без будь-яких поступок", - зазначає співрозмовник агентства.

Вони робитимуть так, щоб продемонструвати весь неминучий негатив потенційним охочим до виходу.

"Чи матиме успіх таке стримування, залишається відкритим питанням", - визнає Форбріг. Він особисто вважає, що така безкомпромісна позиція ЄС завдасть величезної шкоди Великій Британії. Зокрема, лондонський Сіті може втратити свій статус як ключовий фінансовий центр; інвестиції та промисловості знижуватимуться, оскільки країна втратить свій основний ринок. Шотландія, ймовірно, проведе ще один референдум, який може завершитися її незалежністю, а Північна Ірландія цілком може повернутися в стан громадянського конфлікту в стосунках з материковою Великою Британією і країною-членом ЄС Ірландією.

"В результаті, цілком ймовірно, Велика Британія не виживе, вона розвалиться", - малює похмурий прогноз експерт. І, мабуть, найбільш трагічно, на його думку, те, що майже половина британців, проголосувала проти виходу. З плином часу це також може відштовхнути багатьох у британському суспільстві ще далі від Європи.

Втім, каже Форбріг, в середньостроковій і віддаленій перспективі ключовим завданням ЄС буде уникнути політичних наслідків такого роду, що і в інших країнах ЄС наростатимуть рухи за вихід з ЄС. Але вибрати при цьому вірну стратегію. Результат британського голосування вже зустріли з ентузіазмом правий фланг і лідери партій євроскептиків, зокрема, у Франції та Нідерландах, нагадав Форбріг, який впевнений, що зараз ці сили отримають нове дихання.

Говорячи про те, що вже приніс підсумок референдуму, Форбріг називає серйозні потрясіння на фінансових ринках: як британський фунт, так і євро впали, так само як і основні показники на фондових біржах по всьому світу. "Це, звичайно, показує, наскільки глобальні ринки зробили ставку на позитивний для ЄС результат голосування", - говорить експерт.

Відповідь на рішення британців має вилитися в посилення контролю центральних банків. Деякі, як швейцарці, вже так і зробили. Але ключове питання полягає в тому, чи зможе адекватно відповісти на цей шок єврозона, яка і так перебуває не в кращому стані, - нагадує експерт. Якщо не вдасться така ось негайна відповідь, Європа цілком може скотитися "в дуже каламутну воду" як економічно, так і фінансово.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-