Як світ реагує на Brexit

Як світ реагує на Brexit

Оновлюється
Укрінформ
Велика Британія за підсумками референдуму ухвалила рішення про вихід з Євросоюзу. За Brexit проголосували 52 відсотки виборців, проти - 48 відсотків, явка становила рекордні з початку 1990-х років 72 відсотки.

Результати референдуму щодо членства Великої Британії у Європейському Союзі незначним чином вплинули на світові ринки, запевняє міністр фінансів Канади Біл Морно.

«Хоча можна очікувати певну нестабільність ринків та економіки, канадська економіка перебуває у хорошому стані, наші фінансові інституції мають достатньо грошей. Світові ринки стійкі і перебувають у порядку», - сказав Морно.

Вихід Великої Британії з ЄС є недалекоглядним кроком, що загрожує не до кінця прорахованими втратами для економіки Європи і Німеччини, не кажучи вже про саму Велику Британію. Такою є реакція більшості німецьких економістів і підприємців.

У Мінфіні ФРН побоюються, що з виходом основного європейського платника податків - Великої Британії - щорічні внески Німеччини в бюджет ЄС можуть зрости на 3 млрд євро на рік. Уряд ФРН, як передають німецькі ЗМІ, сподівається на те, що Велика Британія залишиться асоційованим членом ЄС.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вважає, що затягування переговорного процесу щодо входження Туреччини в ЄС пояснюється ісламофобією. Лідер Туреччини звинуватив ЄС у подвійних стандартах і попередив, що після Британії про вихід з Євросоюзу можуть заявити і інші держави.

"Якщо ці суперечності в ЄС збільшаться і процес буде йти в цьому напрямку, через короткий час [Євросоюзу] неминуче зіткнеться з рішеннями інших країн про вихід", - заявив Ердоган.

Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп вважає підсумки референдуму у Великої Британії сумним днем не лише для Європи, а й для всіх друзів Об'єднаного Королівства.

"Сумний день для Європи і для європейських і міжнародних друзів Великої Британії. Європейський проект як ніколи раніше потребує підтримки і довіри. Всупереч результатам референдуму у Великій Британії, Молдова залишається відданою обраному європейському вектору розвитку, оскільки вважає ЄС успішним проектом, і ми бажаємо стати його частиною", написав прем'єр.

Рішення Великої Британії залишити Європейський союз зміцнює аргументи Каталонії у спробах домагатися незалежності від Іспанії. Про це заявив глава Женералітету (уряду) Каталонії Карлос Пучдемонт,

За його словами, "здатність Великої Британії вийти з ЄС без згоди його держав-членів передбачає, що Каталонія може претендувати на незалежність без згоди Мадрида. Це свідчить про те, що цілком можливо прийняти рішення про суверенітет, як це роблять всі інші країни", - заявив Пучдемонт.

Президент Румунії Клаус Йоханніс висловив жаль у зв'язку з результатами референдуму у Великій Британії, закликавши інші 27 держав Євросоюзу до солідарності та безперервності європейського проекту.

"На жаль, Велика Британія покине Євросоюз. Ми жалкуємо за цим і водночас поважаємо вибір громадян Великої Британії. Румунія залишається відданою європейському проекту і переконана у правильності свого вибору. Для реалізації безперервності європейського проекту потрібна солідарність усіх 27 держав Євросоюзу", - заявив Йоганніс.

Президент Болгарії Росен Плевнелієв вважає результати референдуму про вихід Великої Британії зі складу ЄС поганим днем для європейської демократії і економіки.

"Це поганий день для Європи, європейської демократії, економіки і для всього Європейського союзу. Це чіткий сигнал невивченого уроку історії. Одна велика сила, символ вільної торгівлі і ліберальної демократії вирішила ізолювати себе на власному острові в рамках національних кордонів. Глибоко шкодую про результати референдуму", - підкреслюється в заяві.

Міністерство закордонних справ Латвії висловлює співчуття з приводу результатів британського референдуму і відмовляється робити будь-які прогнози про подальший розвиток подій.

"У нас попереду складний процес розлучення. Це тривожний дзвінок для європейців в Європі", — написав у Facebook міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич.

Сполучені Штати закликають Велику Британію, ЄС та інших міжнародних партнерів застосувати всі необхідні інструменти для забезпечення фінансової стабільності та економічної безпеки після референдуму про Brexit.

"Жителі Сполученого Королівства висловилися, й ми поважаємо їхнє рішення. Ми будемо тісно працювати як з Лондоном, так і з Брюсселем, а також із нашими міжнародними партнерами з метою забезпечення постійної економічної стабільності, безпеки та процвітання в Європі та за її межами", - йдеться в заяві міністра фінансів США Джейкоба Лью.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що європейські лідери повинні зробити все можливе, щоб уникнути ефекту доміно у зв’язку з виходом Великої Британії з ЄС.

Це також важливий сигнал для лідерів ЄС, що у цій ситуації ми повинні зберегти єдність і цілісність. По-друге, треба зробити все можливе, щоб уникнути ефекту доміно, аби суспільства інших країн не заявили, що вже не хочуть бути членами європейської спільноти”, - підкреслив Дуда.

У свою чергу голова Ради міністрів Польщі Беата Шидло зазначила, що Brexit є наслідком того, що проблеми в ЄС роками накопичувалися і не вирішувалися.

Результат британського референдуму, насамперед, є результатом кризових явищ, які вже тривалий час мають місце в ЄС, які не розв’язувалися - європейські політики не вміли їх розв’язувати - і які просто замовчувалися”, - зазначила Шидло.

Країни "Великої сімки" оприлюднили спільну заяву про наслідки Brexit

Ми, міністри і глави центробанків країн "Великої сімки", поважаємо намір, виcловлений сьогодні народом Сполученого Королівства, щодо виходу з Європейського Союзу. Ми стежимо за розвитком подій на ринку після підсумків референдуму з питання про членство Великобританії у ЄС.

Ми підтверджуємо нашу оцінку, що економіка Великобританії і фінансовий сектор залишаються стійкими, й упевнені в тому, що влада Великобританії добре підготовилась, щоб відреагувати на наслідки результату референдуму.

Ми визнаємо, що надмірна волатильність і безладні коливання валютних курсів можуть мати несприятливі наслідки для економічної і фінансової стабільності.

Центральні банки країн "Великої сімки" здійснили кроки для забезпечення адекватної ліквідності й підтримки функціонування ринків. Ми готові використовувати встановлені інструменти ліквідності для досягнення цієї мети.

Ми будемо продовжувати тісні консультації щодо коливань ринку і фінансової стабільності, а також співпрацювати в залежності від обставин.

Ми залишаємося об'єднаними й продовжимо підтримувати нашу солідарність як "Велика сімка".

Результати британського референдуму змінили плани віце-прем'єра, міністра економіки ФРН Зігмара Габріеля, який мав намір відвідати Москву 27 червня і зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним повідомила його прес-секретар Катрін Вагнер, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Через останні події у Великій Британії і заходи на початку наступного тижня міністр до Росії не поїде", - сказала Вагнер.

Замість Москви Габріель зустрінеться з європейськими соціалістами для обговорення підсумків референдуму.

Президент Фінляндії Саулі Нійністьо заявив, що результати проведеного у Британії референдуму похитнули фундамент, на якому базується Євросоюз, повідомляє телерадіокомпанія Yle.

"Ідея про вічність і неподільність ЄС більше не може бути застосована. Критика на адресу ЄС і без того зросла, однак результат голосування у Великій Британії лише підігріє дії тих, хто налаштований проти ЄС… ЄС повинен повернутися до свого коріння, до своїх споконвічних цінностей: безпеки, миру і свободи", - заявляє фінський президент.

Президент Франції Франсуа Олланд висловив глибокий жаль з приводу «болісного голосування» британців за вихід з Євросоюзу та відзначив, що це ставить Європу перед серйозними випробуваннями.

З такою заявою він виступив одразу після завершення термінової наради Ради Міністрів у Парижі в Єлисейському палаці, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Європа вже ніколи не буде колишньою. Тому нам усім потрібно зосередитися на головному: на безпеці, на інвестиціях, на податковій та соціальній гармонізації», - заявив президент.

Факт того, що Велика Британія виходить із Європейського Союзу, матиме серйозні наслідки, йдеться в заяві прем'єр-міністра Швеції Стефена Льовена за результатами британського голосування.

Той факт, що Британія залишає ЄС, матиме серйозні наслідки. Але ми, як і раніше, переконані у важливості європейського співробітництва. Наша потреба в ефективному європейському співробітництві ніколи не була сильнішою. Це особливо стосується Швеції, яка є невеликою, експортно залежною країною”, - наголосив Льовен.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек вважає, що рішення британців стало результатом недостатнього роз'яснення в країні політики ЄС. 

Цей результат є прикладом того, що відбувається, коли громадськості недостатньо пояснюють дії європейської політики", - сказав міністр.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов вважає, що віднині Євросоюз зобов'язаний довести, що він сильний і без Великої Британії, виключивши при цьому проведення переговорів про особливий статус Британії в ЄС. Так він прокоментував результати референдуму, який відбувся напередодні, про вихід Великої Британії зі складу ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Важко сьогодні робити якісь прогнози. Однозначно, це поганий день для Європи. Але я поважаю вибір британців. Про наслідки референдуму тепер їм самим (британцям) доведеться думати. Віднині Євросоюз має довести, що він сильний і без Великої Британії. Ми повинні почати думати про Європу без них", - наголосив Борисов.

Разом з цим болгарський прем'єр виключив переговори про особливий статус Великої Британії, оскільки це може призвести до розвалу Європейського Союзу.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав ЄС прийняти Brexit як демократичне рішення та порадив європейцям зосередитися на власних цінностях, йдеться у його заяві, що є у розпорядженні Укрінформу.

«Демократичне рішення цього референдуму повинно бути дотримане. Кращий зараз для ЄС шлях просування вперед, відповідно до своїх кращих традицій, це працювати разом з урядом Великої Британії, щоб отримати найбільш прийнятний результат для громадян і Великої Британії, і Європи», - заявив він.

На його думку, європейці повинні зосередитися тепер на власних цінностях: «Тепер усі повинні зосередитися на тому, що об'єднує нашу сім'ю європейських народів: демократія, права людини і верховенство закону», - додав Ягланд.

Претендент на пост президента США від Республіканської партії Дональд Трамп назвав результати британського референдуму "фантастичними", повідомляє ВВС: "Трамп сказав, що результати (Brexit) є "фантастичними"… британці повернули контроль над своєю країною".

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що результати Brexit мають стати стимулом для продовження реформ у ЄС.

"Результати британського референдуму розчаровують. Зараз ми маємо йти поетапно крок за кроком, щоб знайти стабільне рішення. Ми працюємо над реформуванням ЄС. Ці результати мають стати стимулом для продовження роботи для збільшення процвітання, стабільності та робочих місць", - зазначив він.

Президент України Петро Порошенко вважає, що результат референдуму у Великій Британії - це виклик для ЄС.

Про це він написав у Фейсбуці, висловивши впевненість, що, незважаючи на результат референдуму, Британія залишається в Об’єднаній Європі і захищатиме спільні європейські цінності. 

"Вважаю, що сьогодні нагальний виклик для Європейського Союзу – знайти шлях до сердець євроскептиків, аби не дати жодного шансу опонентам європейського інтеграційного проекту та їх щедрим спонсорам. Розраховую, що санкції проти Росії як країни-агресора будуть продовжені", - наголосив Президент, резюмувавши: "Шкода, але "нам своє робить".

Президент Франції Франсуа Олланд у зв’язку з Brexit скликав терміново засідання Ради міністрів і пообіцяв виступити зі зверненням до французів після його завершення, повідомили в Єлисейському палаці, кореспондентові Укрінформу.

«Президент Республіки скликав засідання Ради міністрів і має намір після його завершення виступити зі зверненням до французів», - зазначили в палаці.

Brexit є поганою новиною для Польщі, Європи і означатиме подальшу дестабілізацію Великої Британії, заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю телеканалу Republika.

Це погана новина для Європи, це погана новина, насамперед, для Польщі. По-перше, це означає дестабілізацію у самій Великій Британії в цей момент... Це означає дискусію у самій Великій Британії, як розійтися з Європою. Згідно з процедурами, це може тривати навіть понад 10 років”, - підкреслив Ващиковський.

"Європейський Союз повинен швидко змінитися не тільки тому, що Велика Британія виходить із блоку, але й тому, що європейському проекту необхідно домогтися більшої підтримки серед своїх громадян”, - заявив прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка.

Він також додав, що Європа повинна бути готова діяти, бути гнучкою, менш бюрократичною та більш чутливою до своєї різноманітності.

Рішення Великої Британії про вихід з ЄС, хоча й очікуване, стало все-таки ударом для МЗС ФРН, зазначив у Твіттері глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

"Новини з Великої Британії дійсно позбавляють ілюзій. Схоже, сумний день для Європи", - йдеться в пості міністра. 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вірить, що єдність європейських народів після виходу Британії з ЄС буде збережена. Про це він написав у Фейсбук.

«На жаль, сьогодні не найкращий день для об'єднаної Європи. Я сприймаю і поважаю результати референдуму у Великобританії. Але я вірю у те, що єдність європейських народів все ж буде збережена. Тому що в її основі - перш за все спільні для усіх нас демократичні цінності», - написав він.

Я сприймаю і поважаю результати референдуму у Великобританії. Але вірю, що єдність європейських народів все ж буде збережена. #briexit

Міністр закондонних справ України Павло Клімкін зазначив, що, незважаючи на результати референдуму, Британія залишається важливим другом і партнером Ураїни.

"Велика Британія залишається нашим важливим другом і партнером. Ці відносини ґрунтуються на спільному розумінні базових принципів і цінностей", - написав він у Твіттері.

Чинний прем’єр Австралії Малколм Тернбулл заявив, що британське голосування щодо виходу з Європейського Союзу демонструє необхідність існування в Австралії стабільного уряду.

«Це нагадування про те, що у світовій економіці завжди можуть бути виклики, і саме тому тут, в Австралії, нам потрібно мати сильний і стабільний уряд. Потрібен чіткий економічний план, який гарантуватиме, що наша економіка вистоїть перед лицем цих проблем», – наголосив Тернбулл, натякаючи на економічний план ліберально-національної коаліції.

Голова Партії незалежності Об’єднаного Королівства Найджел Фарадж, який 20 останні років агітував за вихід країни з ЄС, назвав референдум "Днем перемоги" Великої Британії.

"Це день перемоги для чесних, простих людей, які кинули виклик істеблішменту й перемогли", - написав Найджел Фарадж. 

Британський прем’єр Девід Камерон відреагував на результати референдуму словами подяки всім, хто голосував за те, щоб його країна лишилася в ЄС: "Дякую всім, хто голосував за те, щоб зберегти Британію сильнішою, безпечнішою та благополучнішою у Європі та тисячам учасників кампанії @StrongerIn по всій Британії".

Після виходу Великої Британії з Євросоюзу лідери решти 27 країн-членів домовилися рішуче зберігати свою єдність.

На цьому наголосив Президент Європейської ради Дональд Туск у своїй екстреній заяві у п’ятницю зранку у зв’язку з рішенням британців вийти із ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Упродовж попередніх декількох днів я мав розмови з усіма лідерами ЄС про Brexit, включаючи прем’єр-міністрів, президентів та керівників інституцій ЄС. Сьогодні від імені 27 лідерів я можу сказати, що ми рішуче налаштовані зберігати нашу єдність на рівні 27-ми. Для усіх нас Євросоюз є засадою для нашого спільного майбутнього», - наголосив Президент Європейської ради.

Колишній постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв:

Президент Європарламенту Мартін Шульц застерігає інші країни ЄС від рішень, які ухвалили британці про вихід із Співтовариства, повідомляє кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Ми поважаємо результати. Ми маємо ясність про те, що Об’єднане Королівство йде своїм власний шляхом», - заявив Президент ЄП, наголосиши, що 23 червня стало для Євросоюзу «драматичним і сумним днем».

Лідери країн Євросоюзу емоційно реагують на результати референдуму в Британії про членство в ЄС, за підсумками якого більшість  висловилися за вихід з блоку.

"Біс забирай! Поганий день для Европи", - написав віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель

"Будь ласка, скажіть мені, що я сплю і що все це тільки поганий сон!" - написав колишній прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб.

Член парламенту Нідерландів Герт Вілдерс, навпаки, висловив радість з приводу підсумків референдума.

"Ура Британії! Тепер наша черга. Настав час нідерландського референдуму!" - заявив політик.

Лідер французької партії "Національний фронт" Марін Ле Пен також схвалила рішення британських виборців.

"Перемогла свобода! Як я вже говорю багато років, ми повинні провести такий самий референдум у Франції і в інших країнах ЄС", - написала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-