Для врегулювання у Придністров'ї потрібна міжнародна поліцейська місія - дипломат

Для врегулювання у Придністров'ї потрібна міжнародна поліцейська місія - дипломат

Укрінформ
Переговори у форматі «5+2», які цього року вперше відновилися після 2013 року, ще далекі від політичного врегулювання у Придністров'ї, тож для завершення цього процесу може знадобитися розгортання у регіоні міжнародної поліцейської місії.

Таку думку у четвер під час публічної презентації дослідження щодо двосторонніх відносин між Румунією і Україною висловив представник МЗС України Геннадій Алтухов.

«Можливо, з часом, коли Україні і партнерам вдасться переконати Тирасполь у необхідності  зміни миротворчого формату на багатосторонню міжнародну поліцейську місію - тоді можна було б говорити про ймовірність завершення цього надзвичайно складного переговорного процесу», - наголосив український дипломат, і зауважив, що висловлює особисту точку зору, яка не обов'язково відображує офіційну позицію МЗС України.

Він привітав зусилля Німецького головуванні ОБСЄ, яке є «надзвичайно  активним» та веде напружену роботу для пошуку шляхів для зближення позицій Кишинева та Тирасполя.

«Однак зовсім інші цілі у цьому форматі («5+2» - ред.) у Російської Федерації, і я переконаний, що до тих пір, поки РФ буде безпосередньо впливати на позицію  Придністровської сторони, завершення цього процесу або відшукання якоїсь формули для взаємодії двох частин Республіки Молдова, Лівобережної та Правобережної, годі й шукати», - сказав Алтухов.

Він нагадав, що формат «5+2» був запроваджений в першу чергу для пошуку шляхів політичного врегулювання конфлікту.

«Тобто, йдеться про  пошук формули повернення Придністров'я до складу Республіки Молдова, і надання певних прав або автономії Придністровському регіону. На сьогодні це все надзвичайно далеко від заявленої мети, хоча пошук триває», - зауважив представник МЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-