Канада легалізувала евтаназію

Канада легалізувала евтаназію

Укрінформ
Обидві палати канадського парламенту підтримали законопроект про легалізацію в країні евтаназії.

Як передає кореспондент Укрінформу, після запеклих дебатів документ досяг фінальної стадії на шляху ухвалення – пішов на підпис генерал-губернатору.

Згідно із законопроектом, доступ до евтаназії мають лише «психічно здорові люди», віком не менше 18 років, які страждають від тяжких та невиліковних хвороб чи інвалідності і щодо яких є «обґрунтовані підстави передбачати смерть».

Охочі вкоротити собі віку за допомогою лікарів повинні також мати право на отримання державних медичних послуг у Канаді, тож дія нового закону поширюватиметься лише на громадян Канади. Таким чином законодавці уникли «смертельного туризму», коли мешканці країн, де евтаназія заборонена, приїздили б до Канади, аби легально покінчити з собою.

Новий законодавчий акт скасував кримінальне переслідування лікарів за сприяння у відході в інший світ пацієнтів, але встановить обов’язковий 15-денний «період для роздумів», протягом яких пацієнт може відмовитися від свого рішення. Водночас, і лікарі матимуть змогу відхилити прохання пацієнта про смерть.

За словами міністра юстиції, уряд в майбутньому планує розглянути відкриття доступу до евтаназії людям із психічними захворюваннями та особам, молодшим 18-ти років. Законопроект також передбачає сильнішу стратегію паліативної допомоги.

Додамо, що евтаназія ще з 2014 року є легальною у канадській провінції Квебек, але заборонена у інших регіонах країни. У лютому 2015 року Верховний суд Канади визнав неконституційною заборону на евтаназію і зобов’язав уряд до 6 червня цього року внести необхідні зміни до законодавства, аби легалізувати її. Однак, через низку чинників парламент не встиг ухвалити необхідні рішення до цього часу, утворивши юридичну прогалину, коли де-факто евтаназія в усій Канаді вже законна, хоча й нерегульована законодавчо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-