Російські ультрас розпалили дипломатичний скандал

Російські ультрас розпалили дипломатичний скандал

Укрінформ
Під час Євро-2016 через російських уболівальників, які вчинили криваву бійку у Марселі з англійцями і були затримані французьким спецназом, розгорівся дипломатичний скандал. Москва першою заявила про "абсолютну неприйнятність" інциденту із затриманням своїх 43 громадян без інформування посольства, Париж  не забарився з жорсткою відповіддю.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

"Усі ті (особи), хто в тій чи іншій формі брав участь в насильстві, у цих вуличних бійках, повинні бути не просто встановлені, а головним чином вислані з країни", - заявив у середу в Парижі після засідання Ради міністрів офіційний представник уряду Франції Стефан Ле Фоль.

За кілька годин до цієї заяви, у Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у своєму виступі перед Держдумою РФ розкритикував дії французької поліції щодо російських уболівальників. "Арешт автобуса з більш ніж сорока російськими уболівальниками поліцією є абсолютно неприйнятним інцидентом. Французька влада була зобов'язана, коли арештовувала їх, повідомити в посольство або генеральне консульство в Марселі. Цього не було зроблено", - сказав він.

Лавров заявив російським депутатам, що його підлеглі дізналися про арешти 43 фанатів з соціальних мереж. За словами міністра, російські дипломати "відразу пішли туди" і "їм вдалося розрядити ситуацію". Лавров визнав, що поведінка окремих російських уболівальників була також "неприйнятною", але при цьому звинуватив уболівальників "з інших країн" у провокаційних діях, у тому числі "у неповазі до державного прапора РФ".

Раніше повідомлялося, що французький спецназ зупинив у вівторок на відстані 170 км від Марселя автобус з групою російських уболівальників, які прямували в Лілль, і арештував усіх його пасажирів разом з водієм. Місцевий префект поліції заявив, що поліція має "достатньо доказів щодо причетності частини затриманих росіян до бійок в Марселі". У середу 11 з 43 арештованих росіян звільнили, решта залишилася під вартою, чекаючи офіційних звинувачень. На це у французьких слідчих є 48 годин з часу арешту.

Водночас французькі ЗМІ повідомляють, що у числі арештованих голова Всеросійського об'єднання вболівальників (ВОБ) Олександр Шпригін, відомий як прихильник депутата-націоналіста, члена ЛДПР Ігоря Лебедєва, російських націоналістів. Крім того, Шпригіна бачили та сфотографували разом з президентом Росії Володимиром Путіним. Саме Шпригін поширив у соцмережах гнівні дописи на адресу французького уряду щодо арешту підозрюваних у насильстві російських хуліганів. Французька влада, у свою чергу, арешт очільника ВОБ не підтвердила.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу в Марселі сталися бійки між російськими та англійськими футбольними хуліганами, внаслідок яких травми різного ступеню отримало 35 осіб. Семеро уболівальників було госпіталізовано, у тому числі троє - у важкому стані. Акти насильства також мали місце на марсельському стадіоні "Велодром", де після фінального свистка арбітра група російських хуліганів накинулася на сектор з англійськими уболівальниками. УЄФА умовно дискваліфікував російську команду з футболу. У випадку повторних порушень з боку російських ультра дискваліфікація набуде чинності, і збірна РФ змушена буде залишити чемпіонат.

Попри таку загрозу, французькі ЗМІ повідомляють, що у вівторок, за день до матчу з Словаччиною у Ліллі сталася нова бійка за участю російських і англійських хуліганів. Росія сьогодні програла збірній Словаччини. Французькі ЗМІ та влада пильно стежать за розвитком подій після завершення матчу. Наступного дня збірна Англії зіграє з командою з Уельсу усього за 30 км від Лілля у місті Ланс.

Фото: Julian Simmonds

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-