Чехам радять серйозніше ставитися до наслідків російської пропаганди

Чехам радять серйозніше ставитися до наслідків російської пропаганди

Укрінформ
Чехії слід серйозніше поставитися до небезпеки і наслідків російської пропаганди, для чого експерти радять уряду країни низку конкретних заходів у протистоянні їй.

Ці заходи керівник програми Kremlin Watch, заступник директора центру "Європейські цінності" Якуб Янда збирається представити в Європарламенті 23 червня під час семінару "Кремлівська брехня - відповідь ЄС на дезінформацію", передає Укрінформ.

"Систематична дезінформаційна кампанія Росії проти західних держав є одним з інструментів гібридних, або нелінійних, зусиль Кремля. Її мета - підірвати єдність ЄС і НАТО, щоб зруйнувати довіру до демократичних інститутів і збільшити підтримку антисистемних радикальних і екстремістських сил, які є позитивними щодо дій Російської Федерації. Він намагається змусити суперника діяти в інтересах агресора ", - говорить Янда.

Він зазначає життєву важливість збереження політичного суверенітету Чехії, а також єдності та ефективності ЄС та трансатлантичного партнерства.

Перший комплекс заходів має бути вжитий чеською державою негайно або в найближчій перспективі, йдеться у доповіді. Він включає в себе визначення організованої РФ кампанії з дезінформації в якості однієї з пріоритетних загроз і фіксування цієї тези в стратегічних документах держави. Чехія потребує спеціалізованого відділу по контролю і протидії гібридним загрозам, вважає Янда і його колеги. Вони гадають, що вільне суспільство має захищати свої ЗМІ. Крім того, держава повинна застосовувати всі доступні правила і механізми для того, щоб мінімізувати вплив дезінформації, організованої "агресивними режимами" на своїй території.

Другий блок кроків включає  в себе заходи, які повинні бути прийняті державою на довгостроковій основі: створення широкої та якісної системи громадянської освіти і програми медіа-освіти для молоді, "в іншому разі вона дедалі більше втягуватиметься у світ теорій змови і екстремістських угруповань". Держава повинна системно і точково працювати на підтримання лояльності російськомовних меншин в Чехії. Організація кампаній з дезінформації має стати одним із пріоритетів чеської зовнішньої політики, говориться в документі.

Експерти вважають, що Чехії терміново потрібні надійні проекти, які викривали б дезінформацію і брехливу конспірологію на щоденній основі. Вони вважають за необхідне чітко визначити перспективи й протистояти загрозам на чеській політичній сцені. Імена тих, хто регулярно поширює дезінформацію і позицію Кремля, повинні бути відомі громадськості як такі, що не заслуговують на довіру. І важливим є систематичне виявлення тих, хто стоїть за проектами з дезінформації.

Стратегія була розроблена за сприяння Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-