Сенат Франції обговорює резолюцію про зняття санкцій з РФ

Сенат Франції обговорює резолюцію про зняття санкцій з РФ

Укрінформ
Сенат Франції розпочав обговорення пропозицій прокремлівських парламентаріїв щодо скасування режиму санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації, запровадженого після анексії Криму та підтримки нею сепаратистських угруповань, що діють на сході України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Дебати проходять у сесійній залі верхньої палати французького парламенту в Люксембурзькому палаці. Авторами резолюції виступили члени сенатської комісії з європейських справ сенатор Ів Поццо ді Борго (фракція UDI-UA) та сенатор-соціаліст Саймон Сютур. Вони з трибуни парламенту виклали свої аргументи на користь звернення Сенату до уряду Франції з вимогою звернутися до ЄС з пропозицією переглянути дипломатичні і політичні санкції проти Росії і виступити, зокрема, за відновлення переговорів для проведення, на початковому етапі, двосторонніх зустрічей вищого рівня між державами-членами ЄС і Росією. Автори резолюції вважають, що Сенат повинен підтвердити свою незмінну прихильність територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України і засудити анексію Криму Росією. Водночас вони запропонували урядові закликати своїх європейських партнерів скасувати без затримок індивідуальні санкції щодо російських парламентаріїв, які представляють перешкоди на шляху парламентського і політичного діалогу.

З інформацією щодо ситуації в Україні також виступили члени комісії з безпеки і оборони та у закордонних справах Робер дель Пікіа та Жозетт Дюр’є. Уряд під час обговорень представив державний секретар у європейських справах МЗС Франції Арлем Дезір. Урядовець чітко пояснив сенаторам, за що ЄС увів санкції проти Росії, та позицію уряду Франції з цього питання. 

«Франція виступала і виступатиме за територіальну цілісність та суверенітет України. Росія, яка залишається стратегічним партнером Франції, надалі може сподіватися на співпрацю лише поважаючи міжнародне право. Позиція Франції є чіткою і зрозумілою, секторальні санкції проти Росії уведені, діють і будуть скасовані лише після повного виконання Мінських угод», - сказав Дезір.

Після виступів відповідальних посадовців у Люксембурзькому палаці сенатори розпочали обговорювати текст та поправки до резолюції. Загалом на розгляд Сенату внесено 28 поправок. Після обговорення планується голосування за резолюцію. Незважаючи на результати голосування, резолюція не має зобов’язуючого характеру і не матиме впливу на рішення президента та уряду Франції щодо продовження санкцій проти Росії.

Одночасно з обговореннями в Сенаті під його стінами проходить акція української громади, яка виступає проти наміру парламентаріїв ухвалити антиукраїнську резолюцію та проти скасування санкцій ЄС. На майданчику перед Сенатом зібралося близько 30 осіб з українськими та французькими прапорами та плакатами із закликами не скасовувати санкції проти Росії.

На початку акції протесту до українців підійшов відомий своєю прихильністю до Опозиційного блоку та автора антиукраїнської резолюції, ухваленої Національними зборами Франції, депутата Тьєррі Маріані ліванський бізнесмен французького походження Омар Арфуш. Він зняв акцію на смартфон і намагався поговорити з активістами, називаючи їх «земляками», після чого попрямував до Сенату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-