Сенат Франції розгляне проект резолюції щодо зняття санкцій з РФ

Сенат Франції розгляне проект резолюції щодо зняття санкцій з РФ

Укрінформ
Верхня палата парламенту Франції має намір сьогодні у другій половині дня провести публічні обговорення резолюції, яка містить пропозиції щодо скасування режиму санкцій ЄС щодо РФ, запровадженого після анексії Росією Криму та через підтримку нею сепаратистських угруповань на сході України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Авторами документа щодо скасування режиму санкцій ЄС проти Росії виступили члени сенатської комісії з європейських справ - сенатор Ів Поццо ді Борго (фракція UDI-UA) та сенатор-соціаліст Саймон Сютур. Свої пропозиції вони внесли 26 травня. 

У преамбулі документа зазначається, що з огляду на засідання Ради ЄС 28 і 29 червня 2016 року, де вирішуватиметься доля санкцій проти Росії, його автори, «розуміючи важливість моменту, пропонують Сенату зайняти жорстку позицію» і підтримати аналогічну резолюцію Національних зборів Франції (нижня палата парламенту). 

При цьому упорядники документа наголошують, що Сенат повинен «підтвердити свою незмінну прихильність територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України і засудити анексію Криму Росією», а також «висловити жаль з приводу погіршення відносин між Росією і ЄС». 

«Прагнучи до відновлення міцних зв'язків, що мають важливе значення для вирішення спільних проблем і досягнення стратегічного партнерства з Росією, Сенат закликає уряд (Франції) переглянути дипломатичні і політичні санкції (проти Росії) і виступити, зокрема, за відновлення переговорів для проведення, на початковому етапі, двосторонніх зустрічей вищого рівня між державами-членами ЄС і Росією», - йдеться у документі. Крім того, сенатори наполегливо пропонують урядові закликати своїх європейських партнерів скасувати без затримок індивідуальні санкції щодо російських парламентаріїв, які створюють перешкоди на шляху парламентського і політичного діалогу.

Сенат також наполегливо закликає уряд забезпечити скорочення або скасування санкцій ЄС, які обов'язково супроводжуватимуться аналогічними заходами з боку Російської Федерації.

З категоричним протестом обговорювати цей документ напередодні виступили сенатори трьох парламентських фракцій, зокрема це сенатори Ерве Морей з фракції Об’єднаних демократів і незалежних, Жан-Ів Леконт з фракції Соціалістів і республіканців та член фракції «Республіканців» Жером Біньон. На їхню думку, ухвалення цього проекту резолюції, яка хоча і витримана в більш зваженому контексті, ніж аналогічний документ, нещодавно ухвалений Національними зборами, все ж є неприйнятним і контрпродуктивним. Сенатори вважають це неприпустимим, оскільки «наявні всі ознаки невиконання Росією своїх зобов'язань відповідно до Мінських домовленостей і продовження нею підтримки нестабільності на Донбасі, яка постійно гальмує будь-яку перспективу виходу з кризи». Крім того, на їхню думку, «контрпродуктивність резолюції полягає у тому, що вона створить катастрофічні умови, за яких російська влада отримає сигнал, що може бути розцінений як дозвіл на порушення міжнародного права у «ближньому зарубіжжі».

«Відтак український народ і наші партнери з Центральної Європи зможуть на законних підставах поставити під сумнів солідарність Франції на тлі ризиків для їхньої безпеки», - підкреслюють французькі сенатори.

Українська громада Франції має намір виступити з акцією протесту проти голосування Сенатом цієї скандальної резолюції.

Резолюція не має зобов'язального характеру і не матиме впливу на рішення президента та уряду Франції щодо продовження санкцій проти Росії. Водночас опозиція має більшість із 348 мандатів у Сенаті Франції, тому існує висока імовірність, що резолюція буде ухвалена.

Як повідомляв Укрінформ, Національні збори наприкінці квітня ухвалили резолюцію (автор Тьєррі Маріані) щодо скасування санкцій ЄС проти РФ. У голосуванні взяв участь 101 депутат, з яких 55 проголосували за підтримку резолюції і 45 були проти при тому, що до складу палати входять 577 депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-