У Швейцарії - референдум про безумовний дохід для всіх громадян

У Швейцарії - референдум про безумовний дохід для всіх громадян

Укрінформ
Швейцарія у неділю, 5 червня, стала першою країною, яка проводить референдум щодо запровадження гарантованого базового доходу для кожного громадянина.

Про це передає BBC News.

"У разі позитивного вибору на референдумі, кожному дорослому громадянинові Швейцарії буде гарантована виплата в розмірі 2,5 тис. швейцарських франків ($2,5 тис.) щомісячного доходу, незалежно від того, чи має людина роботу", - йдеться в повідомленні.

Однак, як показують опитування, лише близько однієї чверті швейцарських виборців підтримують таку ідею. Серед політиків вона також не користується особливою підтримкою, жодна з парламентських партій не виступила на її користь.

"Це неможливо профінансувати. Податки з-за цього сильно зростуть. Це стане катастрофою для Швейцарії", - застерігає Рудольф Мінш, головний економіст асоціації Economiesuisse, що представляє інтереси понад 100 000 швейцарських компаній і фірм. ВВП країни може скоротитися на 17%, лякає Мінш.

За розрахунками уряду, повний перехід на базовий дохід обійдеться у 208 млрд франків, що приблизно втричі перевищує нинішні річні витрати федерального бюджету (67 млрд франків), пишуть "Ведомости". І при цьому він не замінить в повному обсязі всі виплати в рамках нинішньої системи соціального забезпечення.

Ідея базового доходу не нова і давно обговорюється економістами, а схожий експеримент буде проведено у Фінляндії. Там в цьому році 10 000 осіб працездатного віку протягом двох років будуть отримувати за 550 євро в місяць. Фінські власті хочуть подивитися, як такий дохід вплине на ринок праці і вчинки людей. Щоправда, натомість фіни повинні будуть відмовитися від інших соціальних допомог, які становлять в середньому 600 євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-