Президент Франції закликав НАТО до згуртованості

Президент Франції закликав НАТО до згуртованості

Укрінформ
Франція закликає НАТО до згуртованості і готова підтримувати союзників застосуванням 5 статті статуту Альянсу у разі нападу на одного з них.

Про це заявив у п’ятницю у Парижі президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

"Сьогодні предметом нашої зустрічі була підготовка до саміту НАТО, який відбудеться у Варшаві 8 і 9 липня. Зустріч на вищому рівні є дуже важливою в міжнародному контексті, як ми знаємо, і тому нам необхідно було обговорити очікувані пріоритети Франції в зв'язку з нею. Найважливіше послання, яке я хочу відправити перед Варшавським самітом, є необхідність згуртованості альянсу. Це те, що творить його силу, що надає йому сенс", - наголосив президент Франції.

Олланд нагадав про статтю 5 угоди про НАТО, "яка лежить в основі альянсу і яка передбачає, що збройний напад на одного або кількох союзників розглядатиметься як напад на усіх, це ключ до альянсу". "Це підтвердження має важливе значення, на мій погляд", - сказав він, додавши, що НАТО при цьому не шукає собі ворогів і не вдається до провокацій. На його переконання, НАТО має працювати і розвиватися заради єдиної мети - захистити союзників. Але водночас, солідарність країн-членів не повинна бути поставлена під сумнів, і кожна з них повинна бути обережною, щоб зберегти єдність, вважає французький лідер.

На думку президента, альянс, і це також послідовна позиція Франції, має продовжувати розвивати свої відносини з Євросоюзом. "Я прагну, щоб захист Європи був забезпечений у першу чергу європейцями в рамках альянсу, тому відносини між НАТО і Європейським Союзом мають важливе значення, і я радий також, що відносини між Єнсом Столтенбергом і Федерікою Могеріні хороші і не припускають неясності", - зазначив Олланд.

Він також заявив, що Франція підтримує проект кіберзахисту для кожного союзника і братиме більш активну участь у цій сфері. "Кіберзахист є одним з пріоритетів Франції в рамках (національного) закону про військове планування, і є ще більше необхідним у зв'язку з боротьбою з тероризмом", - сказав президент.

Водночас, на думку Олланда, НАТО також має пильнувати за простором і союзниками з усіх питань, що стосуються безпеки, але альянс не повинен втручатися всюди, це не його функція, не його мандат і не його інтерес. "Звичайно, ми повинні враховувати те, що відбувається на Близькому Сході, в Африці, терористичні загрози, але це не питання НАТО, це не його роль втручатися, хоча в кожному конкретному випадку альянс може реагувати на прохання країн", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-