Столтенберг хоче провести засідання НАТО-Росія до варшавського саміту

Столтенберг хоче провести засідання НАТО-Росія до варшавського саміту

Укрінформ
Керівництво Північноатлантичного альянсу розраховує провести засідання ради НАТО-Росія ще до варшавського саміту НАТО.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на прес-конференції у Берліні в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Ми постараємося провести наступну зустріч до саміту», - сказав Столтенберг.

Глава Альянсу запевнив, що НАТО «не шукає конфронтації з Росією», що організація налаштована на розвиток «конструктивних і кооперативних» відносин з Москвою і залишає двері для діалогу відкритими. «Ми не в стані холодної війни, але і не в стані стратегічного партнерства і стабільності, яку намагалися побудувати», - оцінив він ситуацію. 

Водночас Альянс повинен надіслати «чіткий сигнал» про те, що має потужний колективний захист і сили стримування. «Ми не хочемо провокувати війну, ми хочемо їй запобігти; стримування - найкращий спосіб запобігти їй», - наголосив генсек.

Він зазначив, що РФ утричі наростила витрати на оборону, активно розвиває найсучасніші типи озброєнь, «використовує військову силу проти сусідів в Європі» і показала готовність використати таку силу і змінити кордони. 

«Ми лише відповідаємо на дії Росії в Україні і неправову анексію Криму. До анексії Криму ніхто навіть не говорив про присутність НАТО у Балтії і Польщі. Те, що ми робимо зараз, безпосередньо викликане незаконною анексією Криму, оскільки порушило основоположні правила, зокрема, повагу територіальних кордонів», - сказав Столтенберг. 

Він також розраховує, що Німеччина очолить один з чотирьох багатонаціональних батальйонів НАТО, які планується розмістити в кожній з балтійських країн і в Польщі, і відправить у східну Європу своїх військових. Цю тему, а також інші аспекти підготовки до «знакового саміту» у Варшаві серед інших він обговорював у ході своїх зустрічей 1-2 червня з канцлером ФРН Ангелою Меркель, міністрами оборони Урсулою фон дер Ляйєн і закордонних справ Франком-Вальтером Штайнмайєром, а також у німецькому бундестазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-