У Пентагоні пояснили розміщення додаткових систем ПРО в Європі

У Пентагоні пояснили розміщення додаткових систем ПРО в Європі

Укрінформ
У США вважають, що Росія не має підстав реагувати на встановлення систем ПРО у Польщі та Румунії.

Про це заявив в інтерв’ю "Голосу Америки" заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер.

"Я не думаю, що дії НАТО повинні викликати якусь обов’язкову відповідь з боку Росії. Насправді, плани НАТО, особливо у питанні розгортання систем ПРО в Румунії та Польщі, давно не є секретом. Ми обговорювали їх з нашими російськими партнерами впродовж останніх 3-4 років. Ми були досить відверті та намагались їх залучити до діалогу", - розповів Карпентер.

При цьому, Карпентер відверто називає причиною збільшення військової присутності військ НАТО у Європі російську агресію в Україні.

"Щодо військ країн альянсу, які присутні тут на основі ротації, та присутність військової техніки - це була реакція на дії Росії в Україні та інших регіонах, де Росія порушила всі основоположні принципи світоустрою. Росія розтоптала практично всі базові міжнародні принципи, які дуже ретельно створювались після Другої світової війни, включно з суверенітетом та територіальною цілісністю держав", - заявив представник Пентагону.

"Альянс відповідає на ці дії, архітектура протиракетної оборони розроблена для захисту від загроз з півдня. Ми завжди були послідовні у питання інформування Росії з цього питання і не вважаємо, що це якимсь чином впливає на стратегічну стабільність", - додав він.

Карпентер каже, що Росія насправді добре розуміє мотиви встановлення ПРО.

"Вони (росіяни – ред.) розуміють, що системи, які ми розгортаємо, і наше прагнення досягнути високої готовності збройних сил – це відображення нашої рішучості колективно захищати наших союзників, як у країнах Балтії, так і на території альянсу в цілому. Це основа всього, що ми плануємо робити у цій частині світу", - розповідає Карпентер.

Представник Пентагону також наголосив, що США надзвичайно серйозно ставляться до питання захисту своїх союзників.  

"Дозвольте мені дуже чітко висловитись: ми сприймаємо положення статті 5 Уставу НАТО надзвичайно серйозно. Це наша безперечна позиція, це наша клятва. Про це говорив і президент Обама, і віце-президент Байден,  і держсекретар Керрі, і міністр оборони Картер. Ми про це заявляємо абсолютно серйозно", - зазначив Карпентер.

Фото: Master Sgt. Sean M. Worrell, U.S. Air Force/Released

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-