Парад вишиванок у Варшаві зібрав сотні людей

Парад вишиванок у Варшаві зібрав сотні людей

Фото
Укрінформ
Декілька сотень українців, кримських татар, поляків та білорусів взяли участь у Параді вишиванок, що пройшов у суботу центральними вулицями Варшави.

Учасники параду, вбрані у вишиванки, йшли з українськими, польськими й татарськими прапорами під українські пісні, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Вишиванка нас об’єднує, це для нас не лише предмет одягу, але й великий символ нашої національної свідомості, нашої віри і нашої нескореності. Подивімося, узори на наших вишиванках є різними, але якими прекрасними. Такою є доля нашої країни: ми маємо різні проблеми, але ми все витримаємо і далі процвітатимемо”, - заявив на початку маршу радник-посланник посольства України в Польщі Василь Зварич.

Він попросив усіх присутніх під час маршу згадати про тих, хто виборов для українців свободу і право вільно носити вишиванку. 

“Я хочу, щоб ми, маршируючи, думали про них, згадували і дякували тим, хто загинув, у тому числі на сході України, пам’ятаючи, чим вони пожертвували”, - зазначив він.

Лідер організації Євромайдан-Варшава Наталя Панченко в коментарі агентству зазначила, що Парад вишиванок у Варшаві проводиться вже четвертий рік поспіль.

“Мета сьогоднішньої акції – показати нашу відкритість до поляків, показати їм нашу традицію і культуру, те, чим ми живемо, і те, що для нас важливе”, - зазначила Панченко.

За її словами, багато років між українцями і поляками була культурна стіна, коли поляки не знали, чим живуть українці, а українці - чим живуть поляки. Такими акціями українці потрохи “розвалюють цю стіну” і показують, що вони - відкриті, цікаві, яскраві й кольорові.

Вона підкреслила, що Україна в Польщі часто асоціюється з кризою, а парад був хорошою нагодою показати Україну з іншого боку – яскравого і позитивного. 

Учасники параду пройшли від Замкової площі до парку Мокотовське поле, де було влаштовано український пікнік. Учасники заходу пройшли повз сквер Тараса Шевченка, вшанувавши пам'ять Кобзаря біля його пам’ятника. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-