Найбільші авіакатастрофи у 2014–2016 роках

Найбільші авіакатастрофи у 2014–2016 роках

Укрінформ
У добірці зазначені катастрофи, не пов'язані з участю авіазасобу в забезпеченні військових дій

Причини аварії лайнера Airbus A320 авіакомпанії EgyptAir, що зник з радарів у четвер вночі, наразі не розголошуються. Серед версій - як традиційний «людський фактор», так і можливість теракту. На борту літака перебувало 66 чоловік. Упродовж останніх двох років подібних трагедій у світі сталося чимало.

1. 11 лютого 2014 року військово-транспортний літак Lockheed C-130 Hercules розбився в гірському масиві Фертас в провінції Умм Ель-Буажіла за 450 км на південний схід від столиці Алжиру. Літак перевозив алжирських військовослужбовців та їхні родини. В авіакатастрофі загинули 77 осіб, 1 людина вижила. На борту літака перебували 74 пасажири і четверо членів екіпажу. Причиною катастрофи стали несприятливі метеоумови (штормовий вітер, сніг).

2. 8 березня 2014 року було втрачено зв'язок із літаком Boeing 777-200 авіакомпаній Malaysia Airlines, приблизно через дві години після вильоту зі столиці Малайзії. Лайнер, який прямував до Пекіна, в момент зникнення перебував над Південно-Китайським морем на відстані в 120 морських миль від міста Кота-Бару.  На борту лайнера перебувало 227 пасажирів і 12 членів екіпажу. Серед пасажирів літака було два громадянина України. Пошукові операції літака, що проводилися у 2014-2015 рр. не дали жодних результатів. У січні 2015 року влада Малайзії офіційно визнали всіх пасажирів і членів екіпажу цього рейсу загиблими, а як причину катастрофи було вказано «нещасний випадок».

3. 17 липня 2014 року Boeing 777 авіаліній Malaysia Airlines Flight, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур рейсом MH17, розбився біля Тореза Донецької області. Всі 298 чоловік, які перебували на борту - 15 членів екіпажу і 283 пасажири - загинули. Серед загиблих були громадяни 10 держав, більшість з них - піддані Нідерландів. Пізніше було встановлено, що літак збито зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва з території, контрольованої бойовиками. Проте, кримінальне розслідування, яке має встановити винуватців трагедії, досі триває. За кількістю жертв ця катастрофа стала найбільшою в історії України.

4. 23 липня 2014 року розбився пасажирський літак компанії TransAsia під час посадки в аеропорту міста Магун на архіпелазі Пенху. Внаслідок падіння літака загорілися два будинки. Причиною авіакатастрофи стали погані погодні умови. 48 людина загинула, 10 отримали поранення.

5. 24 липня 2014 року літак MD-83 авіакомпанії Air Algerie, який здійснював спільний рейс з Буркіна-Фасо до Алжиру, зазнав катастрофи над територією Малі через погані метеорологічні умови. Всі 116 людей, що перебували на борту літака, загинули. Серед пасажирів був 51 француз, 24 громадянина Буркіна-Фасо, восьмеро ліванців, четверо алжирців, двоє громадян Люксембургу та по одному громадянину України, Бельгії, Швейцарії, Нігерії, Камеруну та Румунії.

6. 10 серпня 2014 року пасажирський авіалайнер іранської компанії Taban Airlines,  на борту якого було 48 осіб (40 пасажирів і 8 членів екіпажу), зазнав аварії неподалік від тегеранського аеропорту Мехрабад. В результаті катастрофи загинули 39 осіб, постраждали 9 осіб. Літак розбився незабаром після зльоту. Причиною катастрофи стала несправність двигуна.

7. 28 грудня 2014 року рейс 8501 авіаліній Indonesia AirAsia, що здійснював переліт з індонезійського Сурабаї до Сингапуру, зник з диспетчерських радарів. За версією слідства, літак потрапив у зону турбулентності, спробував змінити курс і звалився в море. На борту перебувало 155 пасажирів і 7 членів екіпажу, у тому числі 156 громадян Індонезії, три південнокорейці, один сингапурець і по одному підданому Великої Британії, Малайзії й Франції.

8. 16 серпня 2014 року літак ATR 42-300 Trigana Air Service, який слідував з аеропорту Сентані міста Джаяпура до Оксібіла, через 33 хвилини після зльоту зник з радарів. Пізніше з'ясувалося, що літак врізався в гору. Всі 54 пасажири, які перебували на борту, загинули. Вони були громадянами Індонезії, серед них 5 дітей і 5 членів екіпажу.

9. 31 жовтня 2015 року російський лайнер Airbus 321, який летів з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга зник з екранів радарів через 23 хвилини після вильоту. На борту перебували 224 пасажирів (з них 25  - діти і 7 членів екіпажу). Всі пасажири загинули. Слідство з'ясувало, що руйнування літака сталося ще в повітрі, фрагменти були розкидані на великій площі (близько 20 кв. км). Пошукові групи єгипетського уряду виявили уламки літака біля міста Ель-Аріш. Пізніше слідчі встановили, що авіакатастрофу спричинив вибух у літаку. Передбачається, що бомбу на борт літака проніс та активував її електронний таймер хтось із обслуговуючого персоналу аеропорту Шарм-еш-Шейх. Бойовики «Ісламської держави» одразу після катастрофи заявляли, що це вони підірвали літак в якості помсти за російські бомбардування повстанців-мусульман у Сирії. У грудні 2015 року англійська газета Daily Mail заявила, що у неї є докази причетності до вибуху на літаку російських спецслужб.

10. 24 березня 2015 року на півдні Франції зазнав краху пасажирський літак A320 німецького лоукоста Germanwings (дочірня компанія авіперевізника «Lufthansa»), що летів із Барселони до Дюссельдорфа. На борту аеробуса перебувало 142 пасажири, 2 пілоти і 4 члени екіпажу, всі загинули. Згодом слідство з'ясувало, що другий пілот літака свідомо заблокував двері кабіни, ввів у дію механізм зниження та скерував літак у напрямку гір. Цю катастрофу кваліфікували як теракт.

11. 24 лютого 2016 року на заході Непалу зник літак Twin Otter, який було знайдено в лісі у районі Мьягді після чотирьох годин пошуково-рятувальної операції. Уламки літака повністю вигоріли. На борту літака, оператором якого була компанія Tara Air, перебували 3 члени екіпажу та 18 пасажирів, включно з 2 дітьми і 2 іноземцями - громадяни Китаю і Кувейту. Загинуло 23 людей.

12. 19 березня 2016 року в аеропорту Ростова-на-Дону, під час здійснення повторної спроби заходу на посадку, зазнав катастрофи пасажирський літак Боїнг 737-800 авіакомпанії, що належить FlyDubai (ОАЕ). Причиною катастрофи  названо погані погодні умови. На борту перебували 62 людини - 55 пасажирів (8 українців, 44 росіянина, 2 громадянина Індії, 1 Узбекистану) і 7 членів екіпажу, усі вони загинули.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-