Французи знову масово вийшли на «трудовий майдан»

Французи знову масово вийшли на «трудовий майдан»

Фото
Укрінформ
У вівторок, 17 травня, у Франції пройшов другий день тижневого страйку.

Прості громадяни відгукнулися на заклик семи французьких профспілок (CGT, FO, FSU, Solidaires, Unef, UNL та Fidl) і вийшли під їхніми прапорами на вулиці Нанту, Кана, Тулузи, Марселя, Гренобля, Бордо, а також Парижа, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

У столиці маніфестацію підтримали, за різними оцінками, від 11 до 55 тисяч осіб (дані поліції та організаторів). «Коли нас не чують, потрібно змусити себе почути», - заявив керівник профспілки CGT П'єр Мартинез. Тисячі маніфестантів по обіді розпочали рух від Сенату у напрямку площі Данфер-Рошеро. Люди тримали кольорові плакати з назвами профспілок та гаслами із закликами не ухвалювати законопроект про реформи ринку праці. «Геть закон! Це закон босів. Ганьба Вальсу (прем'єр-міністру Манюелю Вальсу. - Ред.), ганьба 49-3 (стаття Конституції, згідно з якою уряд проштовхує законопроект у парламенті. - Ред.)!» - вигукували протестувальники.

О 17:00 за Києвом маніфестація, оточена підрозділами поліції та жандармерії, зосередилася на лівому березі Сени між бульварами Распай та Монпарнас французької столиці. Поліція в шоломах та спеціальній амуніції зі щитами перекрила частину вулиць. Протестуючі прикривали обличчя шарфами, хірургічними масками, захисними окулярами для плавання або катання на лижах, а деякі одягли навіть шоломи. Частина маніфестантів була налаштована агресивно і на площі Данфер-Рошеро закидала поліцію фарбою та димовими шашками. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ. За даними департаменту поліції Парижа, 12 осіб було заарештовано за жбурляння у поліцію каміння. В цілому акція протесту у Парижі пройшла без насильства та трощення вітрин.

Схожі маніфестації відбулися й у французькій провінції. Зокрема, у Нанті на вулиці вийшло від 3,5 до 10 тисяч осіб, у Марселі - від 6,8  до 8 тисяч, у Тулузі від 2,3 до 8 тисяч, у Ліоні від 1,7 до 7 тисяч, у Монпельє від 1,4 до 3 тисяч, а в Греноблі від 1,6 до 7 тисяч осіб.

Цього тижня до маніфестантів приєдналися представники дорожніх служб, докери, матроси, поштарі, водії, кондуктори, диспетчери авіасполучення, адміністративні та технічні працівники аеропортів. Згідно з соцдослідженнями, кожний другий француз (54%) виступає проти реформи трудового законодавства та висловлює обурення намірами уряду Франції «проштовхнути» законопроект, користуючись статтею Конституції 49-3, в обхід голосування.

Минулого тижня на акції протесту по всій Франції зібралося, за офіційними даними, близько 55 тис. осіб. Наймасовішою акцією протесту у Франції цього року став страйк 31 березня. Тоді на вулиці, за офіційними даними, вийшло 390 тис. осіб, за даними організаторів – 1,2 млн осіб.

Нагадаємо, що уряд Франції минулого тижня вирішив скористатися статтею 49-3 Конституції для ухвалення непопулярного законопроекту про працю. Ця стаття дозволяє «силовим шляхом» без голосування депутатів Національних зборів «проштовхнути» законопроект. У четвер, 12 травня, французькі депутати проголосували за вотум недовіри уряду соціалістів, проте в нижній палаті парламенту не набралося достатньої кількості голосів, щоб відправити уряд у відставку. Відтепер законопроект про працю піде на розгляд Сенату, який голосуватиме 28 червня. Після цього він має повернутися для другого читання в Національні збори. Для остаточного ухвалення законопроекту влада знову може скористатися статтею 49-3.

Фото: leparisien.fr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-