Олланд не збирається йти на поступки

Олланд не збирається йти на поступки "трудовому майдану"

Укрінформ
Президент Франції Франсуа Олланд не збирається йти на поступки у питанні трудової реформи, яка викликала масові протести.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, про це він заявив в ефірі радіостанції Europe-1

«Я не збираюся поступатися, тому що занадто багато урядів раніше відступали. Я хочу, щоб люди запам'ятали мене як президента, який втілив реформи, а не президента, який нічого не робив», - заявив Олланд.

Він застеріг французів утриматися від правопорушень і не підбурювати людей на вуличні протести проти трудової реформи, не пошкоджувати приватне та муніципальне майно. «Це – неприйнятно. Демонстрації - це право, але трощити і руйнувати все навколо - це злочин. Досить. Це не залишиться без відповіді», - сказав він. Олланд нагадав, що внаслідок вуличних протестів постраждали 350 правоохоронців, понад тисяча осіб була заарештована, 60 правопорушників засуджено.

Заява президента Франції пролунала на тлі нової мобілізації протестувальників. Напередодні сім французьких профспілок (CGT, FO, FSU, Solidaires, Unef, UNL та Fidl) закликали вийти на акції протесту не лише простих громадян, а й представників різних професійних галузей. Протести та мітинги очікуються 17 і 19 травня. Згідно з соціологічними дослідженнями, кожний другий француз (54%) виступає проти реформи трудового законодавства та висловлює обурення намірами уряду Франції «проштовхнути» законопроект, користуючись статтею Конституції 49-3, в обхід голосування. 

Упродовж цього тижня страйкуватимуть представники дорожніх служб, докери, матроси, поштарі, водії, кондуктори, диспетчери авіасполучення, адміністративні та технічні працівників аеропортів. Страйки шляховиків очікуються на півночі та півдні країни, у Нанті, Кані, Марселі і Бордо, а також в Паризькому регіоні. Докери та матроси обіцяють блокувати порти Гавр і Нант-Сен-Назер. Перебої з рухом очікуються на автошляхах міжміського та міського сполучення і на залізниці. У вівторок та четвер слід очікувати на затримки рейсів в трьох столичних аеропортах.

Найбільш масовими протести обіцяють бути на вулицях французьких міст та у Парижі. Противники законопроекту про працю закликали вийти на акцію протесту у вівторок. Цього дня організатори чекають активістів біля Сенату, де планують заслухати міністра праці Франції Міріам Ель Хомрі на засіданні комітету з соціальних питань. У четвер мітинг заплановано на столичній Площі Італії.

Минулого тижня на акції протесту по всій Франції зібралося, за офіційними даними, близько 55 тис. осіб, у т.ч. у французькій провінції 43 тис. осіб. Наймасовішою акцією протесту у Франції цього року став страйк 31 березня. Тоді на вулиці, за офіційними даними, вийшло 390 тис. осіб, за даними організаторів – 1,2 млн осіб.

Нагадаємо, що упродовж останніх двох місяців у Франції проходять численні акції проти реформи трудового законодавства, запропонованої урядом соціалістів. Ці маніфестації часто переростають у сутички з поліцією і заворушення. Уряд Франції минулого тижня ухвалив рішення скористатися статтею 49-3 Конституції для ухвалення непопулярного законопроекту про працю. Ця стаття дозволяє «силовим шляхом» без голосування депутатів Національних зборів «проштовхнути» законопроект. У четвер, 12 травня, французькі депутати проголосували за вотум недовіри уряду соціалістів, проте в нижній палаті парламенту не набралося достатньої кількості голосів, щоб відправити уряд у відставку. Відтепер законопроект про працю піде на розгляд Сенату, який голосуватиме 28 червня. Після цього він повинен повернутися для другого читання в Національні збори. Для остаточного ухвалення законопроекту влада знову зможе скористатися статтею 49-3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-