Французи знову протестуватимуть проти трудової реформи

Французи знову протестуватимуть проти трудової реформи

Укрінформ
Численні французькі профспілки анонсували масові організовані виступи проти намірів уряду ухвалити нове трудове законодавство, яке зачіпає інтереси працівників та розширює повноваження роботодавців.

При цьому організатори страйків обіцяють вийти за межі суто громадянських протестів, залучивши до них представників різних професійних галузей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Вийти французів на вулиці, залишивши робочі місця, закликали сім профспілок (CGT, FO, FSU, Solidaires, Unef, UNL та Fidl). Їхні очільники закликали об’єднатися в маніфестаціях 17 і 19 травня. Згідно з соціологічними дослідженнями, кожний другий француз (54%) виступає проти реформи трудового законодавства та обурені намірами уряду Франції «проштовхнути» законопроект, користуючись статтею Конституції 49-3, в обхід голосування.

Як прогнозує французьке видання Le Nouvel Observateur, упродовж тижня страйкуватимуть представники дорожніх служб, докери, матроси, поштарі, водії, кондуктори, диспетчери авіасполучення, адміністративні та технічні працівників аеропортів. У ніч з понеділка на вівторок страйки шляховиків очікуються на півночі та півдні країни, у Нанті, Кані, Марселі і Бордо, а також в Паризькому регіоні. Докери та матроси обіцяють блокувати порти Гавр і Нант-Сен-Назер. Перебої з рухом очікуються на автошляхах міжміського та міського сполучення і на залізниці. У вівторок та четвер слід очікувати на затримки рейсів в трьох столичних аеропортах.

Найбільш масовими протести обіцяють бути на вулицях французьких міст та у Парижі. Противники законопроекту про працю закликали вийти на акцію протесту у вівторок. Цього дня організатори чекають активістів протесту о 15:00 біля Сенату, де плануються відбутися слухання міністра праці Франції Міріам Ель Хомрі на засіданні комітету з соціальних питань. У четвер мітинг проходитиме на столичній площі Італії.

Минулого тижня на акції протесту по всій Франції зібралося, за офіційними даними, близько 55 тис. осіб, у т.ч. у французькій провінції 43 тис. осіб.

Наймасовішою акцією протесту у Франції цього року став страйк 31 березня. Тоді на вулиці, за офіційними даними, вийшло 390 тис. осіб, за даними організаторів – 1,2 млн осіб.

Як повідомлялося, упродовж останніх двох місяців в Ренні та Нанті проходять численні акції проти реформи трудового законодавства, запропонованого урядом соціалістів. Ці маніфестації часто переростають в сутички з поліцією і заворушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-